Objavljeno: 15.11.2004

Deseta različica Solarisa na voljo brezplačno

Sun je predstavil deseto različico svojega operacijskega sistema Solaris. Zaenkrat je na voljo še zadnja razvojna različica, dokončna pa naj bi izšla konec januarja. Z deseto različico je Sun predstavil kar nekaj novosti, tako v sami zasnovi operacijskega sistema, kot tudi v načinu licenciranja in same cene. Deseta različica bo namreč prva, ki bo na voljo brezplačno.

Sun namerava s to potezo odščipniti del trga prodajalcem distribucij Linuxa, predvsem Red Hatu. Strežniška različica za procesorje x86 bo na voljo povsem brezplačno, Sun pa bo predstavil tudi nekaj paketov, pri katerih bodo uporabniki proti plačilu dobili dodatne storitve, boljšo podporo in brezplačne nadgradnje, medtem ko je v brezplačno različico vključena samo nadgradnja varnostnih lukenj.

V začetku bodo na voljo trije plačljivi paketi: prvi, s ceno 120 dolarjev na procesor, vključuje poleg varnostnih popravkov tudi nadgradnje z odpravo hroščev. Paket za 240 dolarjev na procesor vključuje tudi tehnično podporo ob delavnikih, za 480 dolarjev na procesor pa uporabniki dobijo možnost tehnične podpore 24 ur na dan, sedem dni na teden.

Poleg novega načina zaračunavanja "desetico" odlikujejo tudi nekatere nove zmožnosti operacijskega sistema. Tako so po novem neposredno podprti AMDjevi 64-bitni procesorji Athlon 64 in Opteron. Solaris 10 bo podpiral tudi poganjanje programov za Linux brez ponovnega prevajanja, s čimer se precej razširi zbirka programov, ki delujejo na njem. Res pa je, da podpora Linux programom, kar so razvijali po imenom "project Janus", v prvi različici Solarisa 10 še ne bo na voljo, bo pa brezplačno nared s prvo večjo nadgradnjo sistema.

Pri Sunu so tudi povsem prenovili podporo omrežjem TCP/IP, tako da je pri omrežnih povezavah odzivnost sistema večja. Sistem zmore tudi predvideti določene napake pri delovanju zaradi napak v strojni ali programski opremi in jih v določenih primerih celo odpraviti, preden povzročijo škodo.

Z novim Solarisom želi Sun povečati svoj tržni delež predvsem pri manj zmogljivih strežnikih s tja do osmimi procesorji, kjer zaenkrat obvladuje zanemarljiv odstotek trga. Razvojno različico si je zaenkrat s spleta preneslo okoli 600.000 uporabnikov, od tega je polovica uporabnikov prenesla različico za procesorje x86. Sun si je tudi zadal cilj, da z deseto različico podvoji število podjetij, ki s svojimi izdelki podpirajo Solaris s sedanjih 600 na 1200.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji