Objavljeno: 5.8.2014 12:00

Detel 5 po trinajstih letih izgubil 210 milijonsko tožbo

Nesojeni mobilni operater Detel 5 iz druge polovice devetdesetih let prejšnjega stoletja je prejel sodbo Višjega sodišča v Ljubljani, ki je v celoti zavrnilo njegov tožbeni zahtevek, s katerim je Detel 5 zahteval odškodnino za svoj neuresničeni projekt mobilne telefonije. Detel 5 je tako rekoč sočasno z Mobitelom in Digitelom začel postavljati omrežje digitalne mobilne telefonije, za kar je od Urada Republike Slovenije za telekomunikacije tudi pridobil ustrezna dovoljenja za postavitev baznih postaj, vendar mu je potem takratno Ministrstvo za promet in zveze dovoljenja brez razloga odvzelo.

Zaradi "oviranja pri vstopu na trg z oblastnimi akti in dejanji" je Detel 5 leta 2001 vložil odškodninski zahtevek v višini 50 milijard takratnih tolarjev, ki pa ga je sodišče leta 2009 zavrnilo, ker da ministrstvo ni ravnalo protipravno. Po pritožbi je višje sodišče potrdilo, da gre za odškodninsko odgovornost države, vendar je v drugem sojenju sodišče leta 2010 ugotovilo, da je terjatev zastarala. Višje sodišče je po ponovni pritožbi potrdilo, da terjatev ni zastarala in je naložilo sodišču, da ugotovi vzročno zvezo in višino škode. To je sodišče tudi storilo, vendar je s pomočjo sodnega izvedenca leta 2013 Detlu 5 prisodilo le za dobre tri milijone škode.

Na takšno sodbo sta se pritožili obe stranki in višje sodišče je na koncu razsodilo, da Detlu 5 ne pripada nikakršna odškodnina, plačati pa bo moral še 18.000 evrov sodnih stroškov. Po mnenju višjega sodišča Detel 5 ni bil (dovolj) prepričljiv v dokazovanju škode, saj naj (še) ne bi imel (dovovolj) kapitala za postavitev načrtovanih baznih postaj v trenutku, ko so mu bila odvzeta dovoljenja. Sodišče se z vprašanjem, ali bi Detel 5 kapital lahko pridobil, ni ukvarjalo, čeprav naj bi imel že zagotovljene vlagatelje (Istrabenz, Iskratel s Siemensom in Finski Telekom). Že pred leti pa je 315 milijonsko tožbo izgubil tudi drugi nesojeni mobilni operater, Digitel.

Glej tudi Dosje Digitel & Mobitel (Monitor, 09/2008).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji