Objavljeno: 16.2.2009

Digitalna montaža videa

Omislili ste si kamero HD in posneli nezanemarljivo količino posnetkov. A ko bližnjim omenite ogled, v njihovih očeh ne zaznate pretiranega navdušenja. Obiski prijateljev pa so po projekciji vašega triurnega filma z enodnevnega izleta na slovensko obalo postali znatno redkejši. Ne skrbite. Poznamo rešitev za obe strani.

Uvod je vsekakor nekoliko pretiran, a v njem se bo kljub temu prepoznal marsikateri lastnik video kamere. Pogosto se še snemalcu nekateri kadri doma ne zdijo več tako zanimivi, kot so delovali ob snemanju. Poleg tega so tu še kakšne napake, ponekod so kadri predolgi, morda se celo podvajajo, zvočna kulisa ne le, da je nepopolna - je celo moteča ... Skratka, ni vse tako, kot bi si želeli. A ni potrebe, da bi se režiserski podvigi končali med držanjem kamere. Nadaljujejo se lahko za osebnim računalnikom, natančneje: ob uporabi programske opreme za urejanje videa oz. video montažo.

Pričakovanja in želje domačih filmskih ustvarjalcev so zelo različni. Nekateri so zadovoljni že s tem, kar dobijo neposredno s kamere. Morda bi le spustili kak prizor in kje kaj odrezali. Spet drugi se bodo ukvarjali še s prehodi med posnetki, razrezali prizore in jih ustrezno krajšali, dodali kak napis in si omislili glasbeno podlago. Lahko si boste zaželeli še dodatnega pripovedovalca in kak preprost filmski učinek, morda prekadriranje. Najdejo pa se tudi takšni, ki bi kje dodali specialne učinke eksplozij in dinozavra. A slednjim tokrat ne bomo pomagali z nasveti. In najbrž tudi kdaj drugič ne. Ubrali bomo srednjo pot in preizkusili, kaj nam ponujajo programi, ki so namenjeni amaterski rabi in so smrtnikom prijazni tudi po ceni. Preizkusili bomo torej predvsem uporabnost za urejanje družinskih in popotniških filmov HD, preverili pa tudi uporabnost za montažo krajše filmske stvaritve.

Nadaljevanje in zaključek članka si lahko prebrete na spodnji povezavi.

http://www.monitor.si/clanek/digitalne-skarje-za-visoko-locljivost/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji