Objavljeno: 14.5.2010

Direktor APEK (ponovno) razrešen

Vlada je na včerajšnji seji že drugič razrešila direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije Tomaža Simoniča in na njegovo mesto začasno postavila Miho Krišlja, ki je bil alternativni kandidat za direktorja že ob imenovanju začasnega direktorja Dušana Schustra konec lanskega leta. Prva razrešitev Simoniča zaradi neobjave poziva za dodelitve frekvenc UMTS/IMT-2000 na spletnih straneh agencije je namreč bila protipravna, kakor je prejšnji mesec ugotovilo Upravno sodišče v Novi Gorici. Pri včerajšnji razrešitvi, ki jo je vlada izpeljala formalno pravilno, so Simoniču razen tega očitali še negospodarno ravnanje, saj naj bi naročal nepotrebne storitve.

Dušan Schuster, ki ga je ob njegovem imenovanju vlada kovala v nebo kot priznanega mendarodnega strokovnjaka (v resnici je bil že iz časov stare Jugoslavije sekretar na agenciji ITU v Ženevi in med tem že upokojen), se žal kot direktor ni izkazal, saj v petih mesecih dela ni naredil nič, posledice njegovega imenovanja pa so bile skrajno škodljive tako za sam APEK, saj so APEK zapustili nekateri najboljši kadri, kakor tudi za trge eletkronskih komunikacij, kjer niso bili sprejeti ukrepi, ki jih je pripravil prejšnji direktor Simonič, in zaradi katerih Slovenijo že priganja Evropska komisija. Schuster je zavračal kakršnekoli stike z novinarji pa tudi zaposleni na APEKu ga menda niso kaj dosti videvali. Ko je pred dobrim mesecem izvedel za sodbo Upravnega sodišča jo je hitro "popihal" nazaj v Švico, pri čemer so na APEKu še ves mesec verjeli, da je na službeni poti.

Tako alternativni telekomunikacijski ponudniki že pol leta čakajo na regulacijo upoštevnih trgov dostopa do širokopasovnih ormežij (trga 4 in 5), predvsem dostopa do Telekomovega optičnega omrežja, ki leži neizkoriščeno. Razen tega ponudniki čakajo na rešitev nekaterih sporov s Telekomom glede uporabe Telekomove infrastrukture. APEK pod Schusterjevim vodstvom tudi ni pripravil nove evropske direktive o mobilni telefoniji, ki bi morala biti narejena do začetka maja in ki bi sprostila frekvenčno področje 900 Mhz. Samo upamo lahko, da bo novi direktor Miha Krišelj, ki je sicer predvsem strokovnjak za radiofuzijo, kos novim izzivom in da mu bo uspelo APEK ponovno pognati v tek ter popraviti škodo, ki je nastala za fantomskim direktorjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji