Objavljeno: 4.4.2003

Diski Seagate z vmesnikom Serial ATA že v prodaji

Proizvajalec diskov Segate je v ZDA pričel prodajati prve diske z novim vmesnikom Serial ATA (SATA), ki temelji na novi arhitekturi in omogoča večjo prepustnost podatkov. Tovrstni diski so že sicer nekaj časa na voljo v nekaterih specializiranih spletnih trgovinah, poleg Segatea, pa jih tudi Maxtor in Western Digital že od konca lanskega leta ponujata poslovnim strankam.

Po mnenju nekaterih analitikov tehnologija SATA še ni nujno potrebna, saj obstoječi vzporedni vmesniki ATA še zmorejo dovolj hitro prenašati podatke iz diska, bo pa vmesnik pričel zavirati sisteme, ko bodo na voljo diski z večjimi kapacitetami. Trenutno proizvajalci spravijo na eno ploščo 80 GB kapacitete, vendar se bo konca leta to povečalo na 120 GB, pri tako veliki gostoti podatkov, pa bo vmesnik že pričel onemogočati hitrejše delovanje diskov. Dodatne prednosti zaporednega vmesnika so tudi v manjših kablih in možnosti dodajanja diskov med delovanjem računalnika.

Diska Segate Baracuda SATA V s 7200 obrati na sekundo in kapaciteto 80, oziroma 120 GB v ZDA staneta 160, oziroma 200 dolarjev, kar je le nekaj dolarjev več kot različici z vzporednim vmesnikom. Vendar je treba prišteti tudi približno 50 dolarjev za PCI vmesnik za Serial ATA.

Kljub temu, da so diski SATA že na voljo, pa predstavniki podjetij in analitiki ne pričakujejo hitrega poskoka v zanimanju zanje, saj je nadgradnja za običajne uporabnike prezahtevna. Preboj diskov SATA pričakujejo šele v naslednjem letu, saj morajo najprej proizvajalci osnovnih vezij vgraditi podporo za vmesnik v same osnovne plošče, kar Intel napoveduje za letošnje poletje.

Veliki proizvajalci računalnikov pa prve modele z diski SATA napovedujejo šele za konec leta. Seveda bodo to sprva le dražje delovne postaje, tehnologija pa bo najverjetneje našla mesto v običajnih namiznih računalniki šele v drugi polovici naslednjega leta. Še prej naj bi se tovrstni diski pojavili tudi v cenejših strežnikih.

http://www.segate.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji