Objavljeno: 10.5.2005

DisplayPort - prihodnost za monitorje

Organizacija VESA je oznanila projekt novega standarda, ki bo zamenjal dosedanje vmesnike VGA in DVI za povezovanje računalnikov z monitorji. VESA (Video Electronics Standards Association), ki ježe doslej bdela nad razvojem standardov VGA in DVI naj bi bila že v dogovoru z velikimi proizvajalci računalniške opreme, da bi testno fazo zaključili jeseni, prvi izdelki pa bodo nared v začetku leta 2006. Vmesnik z imenom DisplayPort naj bi zamenjal tako dosedanje analogne kot digitalne vmesnike, povezoval pa bo različne naprave (ne nujno samo računalnike) z zasloni LCD, plazmami, katodnimi monitorji in projektorji.

DisplayPort bo v primerjavi z dosedanjimi standardi precej manjši, tako da jih bodo v svojih izdelkih najbrž uporabljali tudi proizvajalci prenosnikov za notranje povezovanje grafičnih kartic z vgrajenimi zasloni LCD. Manjše fizične dimenzije bodo tudi omogočile izdelavo še manjših računalnikov kot doslej. Vmesnik bo poleg tega omogočal prenos slike s še višjimi ločljivostmi in na večjo razdaljo, kot današnji vmesniki.

Nov vmesnik pa prinaša še nekatere nove lastnosti, ki jih doslej nismo srečali pri dosedanjih vmesnikih. Vmesnik DisplayPort bo tako lahko opcijsko poleg slike na monitor prenašal tudi zvok, za kar smo danes potrebovali ločene kable, kar je kazilo videz sicer elegantnih monitorjev LCD na delovni mizi. Zelo zanimiva novost pa je tudi podpora za tehnologije digitalnih pravic (DRM). VESA namreč načrtuje, da bodo v specifikacijo vgradili mehanizme, s katerimi bodo lahko ustrezni programi preprečevali fizični prikaz vsebin, za katere uporabnik nima ustreznih digitalnih pravic. Specifikacija naj bi podpirala čipe Trusted Platform Modules, ki jih bo med drugim neposredno podpiral operacijski sistem Windows "Longhorn".

http://www.vesa.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji