Objavljeno: 9.11.2002

Dobri časi, slabi časi

Glede na podatke iz letošnje raziskave revije Computerworld o plačah v IT industriji v ZDA, se kljub krizi večini IT strokovnjakov ne piše posebej slabo. Raziskava je tako pokazala, da se je kar 59 odstotkom anketiranih v tem kriznem letu plača povišala za v povprečju 6 odstotkov, čeprav so razni dodatki, 13 plače in podobno ostali na nivoju izpred enega leta, ali pa se celo znižali. Čeprav 6 odstotkov višja plača predstavlja manjšo rast kot so je bili IT strokovnjaki vajeni, pa je ta rast vseeno nad povprečjem ZDA, kjer so se plače v povprečju povišale za 4 odstotke. Okrog 30 odstotkom anketiranih se plača v zadnjem letu sploh ni spremenila, medtem ko so se skoraj desetim odstotkom plače znižale, v povprečju za 13 odstotkov.

Raziskava je še pokazala, da se primeri v IT oddelkih znatno razlikujejo od podjetja do podjetja. Medtem ko nekatera podjetja klestijo stroške na čisto vseh področjih in odpuščajo delavce, druga skušajo z uporabo informacijskih tehnologij najti prednost pred konkurenco in tako doseči nižje stroške.

Tako se je v zadnjem letu kot IT strokovnjak najbolj splačalo delati za ameriško zvezno vlado, ker je po podatkih raziskave kar 81 odstotkov anketiranih dobilo povišice, medtem ko je 13 odstotkov zaposlenih v podjetjih, ki se ukvarjajo s storitvami in svetovanjem v zadnjem letu prejelo nižje plače. Med poklici so se najbolj povišale plače direktorjem informatike in administratorjem omrežij, medtem ko so se z nižjimi plačami morali soočiti vodje projektov in vodje IT oddelkov.

http://www.computerworld.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji