Objavljeno: 2.9.2009

Dokončana Opera

Norveško podjetje Opera je objavilo končno različico desete generacije istoimenskega spletnega brskalnika. Nova Opera je hitrejša, porabi manj sistemskih sredstev in prinaša osvežen uporabniški vmesnik. Najbolj zanimiva je nova funkcija Opera Turbo, ki izboljšuje hitrost nalaganja spletnih strani zlasti pri internetnih povezavah z nizko prepustnostjo. V ozadju je napredna tehnologija za kompresijo podatkov, ki zmanjšuje količino prometa. Sicer pa avtorji trdijo, da je Opera 10 tudi brez funkcije Turbo skoraj 40% hitrejša kot dosedanja različica 9.6, zasluga pa gre predvsem novemu jedru Opera Presto 2.2.

Druga opazna novost je grafična sprememba prikaza zavihkov. Če izberemo to možnost, nam opera prikaže pomanjšano sliko spletne strani v zavihku, brez da bi tega izbrali. Razširili so tudi možnost priljubljene funkcije Speed Dial, kjer nam brskalnik pri vsakem novem odpiranju zavihka ponudi hiter dostop do najbolj pogostih strani. Te lahko zdaj prilagajamo in jih v seznamu imamo vse od 4 do 25. Zanimiva je tudi integracija s spletnimi storitvami. Opera zna spletne podatke in povezave povezati neposredno s spletnimi storitvami, ki jih uporabljamo v povezavi z njimi. Če denimo kliknemo na elektronski naslov, nam zna brskalnik denimo samodejno skočiti na stran za pisanje novega sporočila v spletnem servisu Gmail. Podobno zna delati tudi z dovodi RSS in povezavami Bittorrent. Uporabnik lahko nastavi svoj priljubljeni spletni servis, Opera pa namera nabor servisov še razširiti.

Opera 10 prinaša še obilico drugih novosti, kot je denimo vgrajeni črkovalnik, orodje za samodejno posodabljanje, nova razvojna orodja Dragonfly, prilagodljivo okno za iskalnik in še mnogo drugega. Končna različica je na voljo v 43 jezikih in deluje v okoljih Windows, Mac OS in Linux. Žal nekatere pričakovane funkcije niso bile vgrajene v končno različico brskalnika. Manjka denimo nedavno predstavljeno orodje Opera Unite, ki spremeni brskalnik v priložnostni spletni strežnik, odsotna pa je tudi najavljeno prenovljeno jedro za izvajanje JavaScriptov, ki naj bi omogočilo približno 2,5-krat hitrejše izvajanje tovrstne kode.

http://www.opera.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji