Objavljeno: 26.7.2002

Določiti mobilne standarde

Okrog 200 podjetij, ki se ukvarjajo z računalništvom in mobilno telefonijo je ustvarilo novo združenje imenovano OMA - Open Mobile Alliance, katerega cilj je poenostaviti delovanje in združljivost mobilnih telefonov in drugih brezžičnih naprav. Taki standardi so nujno potrebni za boljše delovanje vseh obstoječih in prihajajočih storitev, saj je trenutno stanje v mobilni telefoniji precej zaprto v kroge vsakega posameznega proizvajalca. To velja tudi za sicer že sprejete standarde kot so denimo obogatena sporočila EMS, saj takega sporočila ni mogoče poslati iz denimo Siemensovega na Alcatelov aparat, četudi naj bi oba podpirala standard EMS.

Združenju so se pridružila skoraj vsa podjetja iz mobilne in računalniške industrije, kakor tudi ponudniki vsebin, med drugim Nokia, Ericsson, Motorola, Microsoft, IBM, Vodafonoe, Walt Disney in Texas Instruments. Skupni standardi bodo med drugim rešili vprašanja kot sta mobilno plačevanje in upravljanje digitalnih pravic.

Kljub veliko volje za spremembe, pa predstavniki podjetij opozarjajo, da bo trajalo nekaj let, preden se bodo usmeritve, ki jih bo sprejelo združenje, dejansko pričele pojavljati v praksi. Nenazadnje je za kaj takega treba radikalno spremeniti načine delovanja nekaterih naprav, poleg tega pa je treba razrešiti tudi mnoga pravna vprašanja.

http://www.openmobilealliance.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji