Objavljeno: 4.7.2001

Domača omrežja po električni napeljavi

Konzorcij HomePlug Powerline Alliance, v katerega je vključenih devetdeset IT podjetij, je po letu dni končno uspel predstaviti standard HomePlug 1.0, ki bo omogočal povezovanje računalnikov in drugih naprav na kratke razdalje po električni napeljavi.

Osnovna uporaba HomePluga bo vzpostavitev domačih omrežij, pri čemer bo v omrežje povezan računalnik v delovni sobi, za poslušanje glasbe v digitalnem zapisu ali predvajanje DVD-jev pa bo potrebno predvajalnik v spalnici le priključiti v omrežje in ga povezati z računalnikom.

Standard je zasnovan na tehnologiji manj znanega podjetja Intellon, njihove procesorje pa nameravajo v svojih izdelkih uporabljati Motorola, SonicBlue, Netgear, Linksys in drugi. Največja hitrost prenosa po električnem omrežju naj bi bila 14 Mb/s, vendar analitiki ocenjujejo, da bodo realne hitrosti bližje 8 Mb/s. Vsi večji izdelovalci omrežnih naprav in zunanjih enot že napovedujejo izdelke, ki bodo podpirali tovrstna omrežja do jeseni, vendar analitike skrbi, da bodo domača omrežja po električni napeljavi doživela klavrno usodo omrežij po domači telefonski napeljavi. Prednost električne napeljave kot vodnika za omrežje je vsekakor v večji razširjenosti, poleg tega pa omogoča tudi hitrejše prenose.

http://www.homeplug.org

http://www.intellon.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji