Objavljeno: 22.9.2007

Domača predstavitev Nikon D3 in D300

Japonski Nikon (ki je del skupine Mitsubishi) je slovenskim novinarjem pokazal pred kratkim predstavljena digitalna zrcalno-refleksna fotoaparata D3 in D300. Prvi prevzema položaj zastavonoše v Nikonovem arzenalu profesionalnih DSLR aparatov.

Njegovo srce predstavlja CMOS tipalo velikosti 36,0 x 23,9 mm, premore pa 12,1 milijonov slikovnih točk. Pri največji ločljivosti vzame devet fotografij na sekundo, pri manjšem formatu DX pa celo enajst fotografij na sekundo.

O odličnem ohišju ne gre zgubljati besed, omenimo le odličen 3 palčni zaslon ločljivosti 920.000 točk (ki omogoča ogled slike v živo, t.i. live view) ter možnost uporabe dve CF kartici hkrati (bodisi vzporedno za varnostne kopije ali zaporedno za več shranjenih fotografij). Cena D3 je prav tako profesionalna, za ohišje bomo predvidoma odšteli 4.899 evrov.

D300 pa je naslednik modela D200, ki vsaj za enkrat še ostaja v prodaji. Gre za vmesni korak med zmogljivim D3jem in ljubiteljem namenjenim modelom D40 (D40x) in D80. Tipalo je manjše kot pri D3 (23,6 x 15,8 mm), a se kljub temu hvali z 12,3 milijoni slikovnih točk.

Zaslon je enak kot pri večjem bratu, tudi tu se odlično odnese. Spet lahko uporabimo funkcijo live view (pri obeh fotoaparatih se slika osvežuje petnajstkrat na sekundo).

Hitrost je več kot solidna, saj vzame šest fotografij na sekundo, oziroma osem z uporabo več-funkcijskega akumulatorja ali v povezavi z napajalnikom. V Sloveniji bomo za ohišje odšteli 1.899 evrov.

www.nikon.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji