Objavljeno: 21.2.2003

DRAM in Flash tehnologiji bosta dobili novega konkurenta

NEC je razvil novo vrsto pomnilnika za računalnike, s katerim naj bi že v bližnji prihodnosti nadomestili pomnilniške izdelke, ki temeljijo na pomnilniku Flash in DRAM. Podjetje je namreč razvilo prvi 512 Kb velik pomnilniški čip, temelječ na tehnologiji MRAM (magnetoresistive random-access memory).

Novi pomnilniški čip shrani podatke v obliki magnetnega zapisa, branje pa poteka tako, da meri razliko v upornosti prevodnika, ki je posledica prisotnosti magnetnega polja. MRAM naj bi v prihodnosti uporabljali predvsem v mobilnih napravah, kot so telefoni, ročni računalniki in prenosniki, saj omenjeni pomnilnik porabi zelo malo energije, ob tem pa ponuja dokaj veliko hitrost delovanja.

MRAM za razliko od pomnilnikov Flash nima omejenega števila prepisovanja (pri Flash tehnologiji lahko podatke prepišemo okoli milijonkrat). Večjo zmogljivost pomnilnika lahko pri proizvodnem procesu dosežemo tako, da pomnilniško strukturo nalagamo v plasti. NEC je konec lanskega leta pri razvoju novega pomnilnika združil moči s Toshibo. Podjetji imata namreč skupno ekipo raziskovalcev, ki skrbi za nadaljnji razvoj tehnologije MRAM.

http://www.nec.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji