Objavljeno: 30.8.2008

Drugi beta za IE8

Microsoft je objavil drugo javno razvojno različico spletnega brskalnika Internet Explorer 8, ki prinaša številne povsem nove funkcionalnosti, zlasti na področju varnosti. S tem se je IE8 izenačil z glavnimi tekmeci, ki imajo že dokončne različice novih brskalnikov, na nekaterih področjih pa so pri Microsoftu naredili celo korak naprej.

Uporabniški vmesnik je približno enak, kot pri prvi razvojni različici, vendar so dogradili številne majhne, a koristne spremembe. Nov je menu Security, kjer na enem mestu nastavljamo vse vidike varnostne zaščite. Poleg preprečevanja dostopa na spletne strani, ki so znane po kraji identitet, ima zdaj brskalnik funkcijo, ki posebej obarva ime glavne domene spletne strani. Če se ta razlikuje od tiste, ki želimo obiskati je velika verjetnost, da nas je prišlo do poizkusa prikrite preusmeritve na zlonamerne strani.

Novi Microsoftov brskalnik je eden prvih, ki ima vgrajen filter za tako imenovani "cross-site scripting", metodo izvajanja prikrite kode v brskalniku, brez da bi se uporabnik tega zavedal. Varnostno usmerjena je tudi funkcija InPrivate, ki jo uporabimo tedaj, ko ne želimo, da brskalnik shranjuje podatke v medpomnilnik. Tako preprečimo, da bi za brskanjem po spletni strani na računalniku ostala sled v obliki piškotkov ali zapisa v zgodovini obiskov.

Microsoft je dodelal tudi naslovno vrstico, ki zdaj sproti primerja napisane besede v vrstici z vsebino zgodovine in uporabniku ponudi niz najdenih možnosti. Precej so izboljšali tudi orodno vrstico za iskanje, ki zdaj pokaže zadetek tudi v grafični obliki, pripravljena pa je za delo z več spletnim iskalniki sočasno. Več zavihkov lahko združimo v skupine in jih označimo s svojo barvo. Microsoft je končno tudi vgradil možnost, da brskalnik samodejno naloži zavihke, ki smo jih imeli odprte pri zadnji uporabi brskalnika, tudi če smo brskalnik nehote zaprli.

Žal so prvi preizkuševalci že ugotovili, da IE kljub koristnim novostim ni najbolj zanesljiv brskalnik. Iz številnih mest poročajo o težavah dostopa in delovanja posameznih spletnih storitev po namestitvi najnovejše beta različice. Kot kaže ima IE8 težave celo z nekaterimi Microsoftovimi lastnimi storitvami, kot je spletni vmesnik za servis Live Meeting 2007. Poleg tega je na nekaterih sistemih zelo zapleten postopek, kako odstranimo brskalnik. Na računalnikih z okoljem Windows XP in SP3 je tako najprej potrebno odstraniti celotni komplet popravkov in šele nato lahko odstranimo brskalnik. Microsoft je že priznal napake in obljubil popravke do dokončne objave osme generacije brskalnika.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji