Objavljeno: 21.4.2010

Države svarijo Google k spoštovanju zasebnosti

Deset držav je v odprtem pismu pozvalo Google, naj pri svojih spletnih storitvah spoštuje nacionalne zakonodaje in bolje zaščiti zasebnost njihovih državljanov. Agencije, ki med drugim skrbijo za spoštovanje zasebnosti državljanov, kar v Slovenji vrši urad Informacijskega pooblaščenca, so v pismu direktorju Ericu Schmidtu protestirale nad ravnanjem spletnega velikana v številnih primerih, za zgled pa so vzeli predvsem razkritje zasebnih kontaktov številnih uporabnikov družabnega omrežja Buzz.

Podpisniki pisma so komisarji iz Kanade, Francije, Nemčije, Irske, Izraela, Italije, Nizozemske, Nove Zelandije, Španije in Velike Britanije. V njem trdijo, da je nedopustno ravnanje, pri katerem ponudnik spletne storitve najprej naredi škodo posamezniku in šele ob protestu poskrbi za nadomestno rešitev, kar je Google naredil v celoti šele z nekajmesečno zamudo.

Obsodili so tudi ravnanje Googla v primeru fotografiranja posameznikov in njihovih zasebnih navad ali krajev bivanja pri spletni storitvi StreetView, ki kaže realne fotografije okolja v spletnih zemljevidih. Od Googla pričakujejo, da bo v bodoče poskrbel za zbiranje zgolj minimalne potrebne količine podatkov o posameznikih, jasno objavil kaj zbira pri nudenju storitev posameznikov in kako te podatke uporablja, poskrbel za ustrezno zaščito zbranih podatkov in omogočil enostaven vpogled posamezniku v njegove podatke, nastavitve in po potrebi tudi brisanje podatkov oziroma uporabniških računov.

Zlasti pripadniki EU v pismu trdijo, da postopki Googla v nekaterih primerih niso skladni z zakoni, ki veljajo v njihovih državah, zato je moč pismo razumeti tudi kot zadnje opozorilo pred morebitnimi pravnimi koraki. V pismu sicer navajajo, da je to namenjeno tudi drugim ponudnikom spletnih storitev, ki v številnih primerih premalo naredijo za zaščito zasebnosti njihovih uporabnikov.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji