Objavljeno: 26.2.2004

Dve različici Windows za Evropo

Viri blizu evropskemu komisarju Mariu Montiju trdijo, da bo od Microsofta morda zahteval, naj za Evropo pripravi dve različici sistema Windows - eno s predvajalnikom Media Player in eno brez tega dodatka za snemanje in predvajanje glasbenih in video vsebin.

Komisar naj bi gigantu tudi naročil, naj sam predlaga, kateri del kode sistema Windows bi lahko razkril, da bi tekmeci lahko zagotovili enako učinkovito delovanje svojih strežniških izdelkov z OS Windows - komisija je namreč ugotovila, da Microsoftovi strežniški izdelki delujejo bolje, kot programi drugih izdelovalcev. Poznavalci pričakujejo, da bo Monti odločil, da Microsoft izkorišča monopolno stanje, sodbi pa naj bi bila tudi priključena kazen v višini vsaj 100 milijonov dolarjev.

Morebitna negativna sodba bi lahko sprožila plaz tožb in dodatnih zahtev, saj je Microsoft znan po tem, da v operacijski sistem že od nastanka vključuje vse več uporabnih orodij. Eno od takih naj bi bil tudi internetni iskalnik, s katerim bi tekmovali neposredno z Googlom in drugimi. Opazovalci tudi svarijo komisijo, naj ne posega v Microsoftovo avtorsko pravico, saj bi se znalo zgoditi, da jih Microsoft toži na Evropskem sodišču.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji