Objavljeno: 19.4.2005

Dvojedrni Pentium in WiMax

Intel je uradno predstavil svoj prvi mikroprocesor za osebne računalnike, ki vsebuje dve jedri na enem čipu, obenem pa je predstavil prvo vezje s podporo za brezžično omrežno tehnologijo WiMax. Kot je že znano, ima prvi procesor z dvema jedroma ime Pentium Extreme Edition 840, deluje pa s taktom 3,2 GHz. Pri Intelu poudarjajo, da je novi procesor le eden od skupno kar petnajst projektov, ki imajo kot zasnovo več procesorskih jeder v enem samem čipu. V roku slabih dveh let naj bi Intel z dvema ali več jedri opremil vse svoje izdelke, od procesorjev za prenosne računalnike, do najzmogljivejših strežnikov.

Pentium Extreme Edition 840 je le eden od petnajstih projektov pri Intelu, ki vključujejo dve ali več jeder na procesor.

Sočasno z novimi procesorji so pri Intelu predstavili tudi prvi nabor čipov, ki so namenjeni komunikaciji po standardu WiMax (802.16-2004). Vezje Intel Pro/Wireless 5116 predstavlja brezžično alternativo širokopasovnim povezavam, kot je ADSL, Intel pa naj bi skupaj s partnerji po celem svetu kmalu začel s postavitvijo prvih testnih omrežij, zlasti na področju javnega dostopa do brezžičnih povezav. Ta vloga je primarna, čeprav mnogi na WiMax že gledajo kot na alternativo dosedanjemu standardu Wi-Fi (802.11). Sčasoma naj bi vmesnik našel mesto v številnih napravah, tudi v prenosnikih in celo manjših mobilnih napravah, vendar pri Intelu poudarjajo, da lahko širšo rabo in ugodne cene lahko pričakujemo šele konec naslednjega leta.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji