Objavljeno: 28.6.2011

Dvomesečna številka revije Monitor

Danes je na prodajnih policah zadnja številka Monitorja pred poletnimi počitnicami, gre torej za številko julij-avgust. Glavna tema številka je primerna letnemu času, pišemo pa o GPS navigatorjih. Cene so se od zadnjega našega preizkusa zopet nekoliko znižale, je pa na našem trgu tudi manj proizvajalcev in naprav, kot jih je bilo še pred dobrim letom dni. Vse močnejša konkurenca pa so tudi napredni mobilni telefoni, ki vključujejo GPS sprejemnik.

V tej številki smo se posvetili tudi večpredstavnostni opremi za dom. Lotili smo se preizkusa večpredstavnostnih predvajalnikov, ki delujejo kot vmesni člen med televizorji na eni strani ter računalnikom oziroma spletu na drugi. Teh naprav je veliko, med seboj pa se opazno razlikujejo – ene imajo vgrajene tudi trde diske, kamor si lahko shranjujemo filme in glasbo. Pri večpredstavnosti pa omenimo še malo večji pregled zvočniških sistemov, predvsem kakovostnejših modelov za uporabo z računalnikom. Tu se za vsakogar nekaj najde, cenovni razpon modelov gre od trideset pa vse do dobrih sedemsto evrov.

Med bolj nenavadnimi je preizkus baterij, povod zanj pa je polnilec, s katerim lahko napolnimo povsem navadne baterije, torej take, ki se sicer naj ne bi polnile. Pod drobnogled smo postavili nekaj novih zmogljivih grafičnih kartic, v naših rokah pa se je znašel še en digitalni fotoaparat, ki omogoča fotografiranje in zajema videa pod vodo. Novosti na trgu pametnih telefonov tudi še ni konec, tokrat smo preizkusili zmogljiv model podjetja Sony Ericsson. Zanimiv pa je tudi Samsungov LCD monitor, ki deluje preko brezžične povezave, idealno torej za uporabo s prenosnim računalnikom.

Pri programskih rešitvah smo preizkusili Googlovo novo storitev za ljubitelje glasbe, Google Music (ki pa ima, kot smo pri Googlovih novostih vajeni, še oznako beta). Ogledali pa smo si tudi novo generacijo operacijskega sistema Fedora, že petnajsto po vrsti, skupaj z njo pa seveda še tretjo različico priljubljenega namiznega okolja Gnome. Kot vedno pa je tudi v tej številki veliko različnih trikov in nasvetov, tako za Windows kot za OS X, nekaj novih fotoaparatov, prenosnikov in laserskih tiskalnikov. Ta številka revije bo naprodaj dva meseca, naslednjo številko pa lahko pričakujete konec meseca avgusta, še vedno pa je naprodaj tudi posebna številka o pametnih telefonih in tabličnih računalnikih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji