Objavljeno: 15.5.2009

E-knjige: Evropa izziva Ameriko

Medtem, ko je pozornost ljubiteljev knjig v zadnjem času precej osredotočena na še sveže bralnike Amazon Kindle 2 in Kindle DX, se na trgu pojavljajo prvi resni tekmeci. V segment, ki mu danes že domala vsi analitiki napovedujejo svetlo prihodnost, se je z zelo verodostojno ponudbo vključilo mlado angleško podjetje Interead, ki bo konec maja pričelo s prodajo lastnega bralnika, kot tudi ponudbo elektronskih knjig v lastni spletni trgovini.

Bralnik se imenuje Cool-er in ima vgrajen 6-plačni zaslon družbe E-ink, pri čemer tehta 178 gramov, skoraj pol manj kot Kindle, ob tem pa je debel le 8,7 mm, manj kot denimo Apple iPhone. Vgrajen ima 1 GB velik pomnilnik in režo za kartice SD. Ker bralnik podpira tudi zvok in predvajanje posnetkov MP3 ima vgrajen izhod za slušalke, vendar nima brezžičnih vmesnikov, kot bolj znan tekmec. Prikazovati zna elektronsko gradivo v zapisih EPUB, TXT, JPEG in predvsem PDF, za popestritev ponudbe pa je na voljo v osmih različnih barvah. Za napajanje in prenos podatkov iz računalnika je na voljo mini vtičnica USB.

Morda najbolj udarna lastnost je zelo konkurenčna cena, saj bo bralnik v ZDA in Evropi stal približno 250 dolarjev, kar je znatno manj kot 380 dolarjev pri modelu Amazon Kindle 2. Toda podjetje Interead se ni ustavilo zgolj pri bralniku. Odprli so tudi spletno knjigarno Coolerbooks, ki že v začetku ponuja več kot 260.000 naslovov v elektronski obliki, dvakrat več kot denimo Sonyeva spletna trgovina in ta hip celo več, kot je v Amazonovi ponudbi elektronskih knjig. Publikacije so povrh odprte za širok nabor bralnikov (tudi konkurenčnih), mobilne telefone in osebne računalnike.

http://www.interead.co.uk/

http://www.coolreaders.com/

http://www.coolerbooks.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji