Objavljeno: 24.3.2006

Eclipse tudi za Visto?

Organizacija Eclipse Foundation, ki bdi nad razvojem priljubljenega ogrodja za razvijalce, želi pritegniti tudi razivjalce za Microsoftove podlage. Eclipse je po raziskavah analitikov Evans Group drugo najbolj priljubljeno združeno razvojno okolje (IDE) s 24,3 odstotnim tržnim deležem, ki ga prekaša le Microsoftov Visual Studio, ki si lasti 55,3 odstotka tržišča. Samo v ZDA se je raba Eclipsa od leta 2003 povečala za skoraj neverjtnih 88% in bo ob taki rasti v prihodnosti že v dveh letih dosegel priljubljenost Visual Studia.

Eclipse Foundation vidi priložnost v prihajajočih Oknih Vista, ki bodo z novih programerskim vmesnikom, WinFX, pretrgale številne vezi s preteklimi različicami, ki so ponujali programerjem predvsem vmesnik Win32. ČE bodo razvijalci zamenjali programerski vmesnik, potem bi lahko razmislili tudi o zamenjavi s povsem novo podlago, ki nudi praktično vse prednosti ogrodja .NET, hkrati pa prinaša resnično neodvisnost od strojne opreme in operacijskega sistema.

Odprtokodni projekt Eclipse ponuja lastno alternativo za izgradnjo namenskih programov v podlagi RCP (Rich Client Platform), ki temelji na javanskih gradnikih SWT. Ti so zaradi zelo tankega sloja javanske kode nad domorodnimi gradniki uporabniškega vmesnika zelo odzivni in ponujajo izgled in občutek domorodnih programov. Res pa moramo zaradi tega uporabiti drugačno knjižnico SWF za vsako od podlag, ki jih želimo uporabiti. RCP preseže tovrstne težave z enotno podlago za izgradnjo bogatih oz. "debelih" odjemalcev, ki se lahko osredotočijo na svojo temeljno problematiko, vse temeljne storitve pa ponuja že podlaga sama, med drugim npr. tudi možnost samodejne nadgradnje odjemalca z najbolj svežo različico, ki je v danem trenutku na voljo na strežniku.

Zmogljivosti ogrodja Eclipse se širijo praktično vsak dan. Sveža pridobitev je nadzor celotnega življenskega cikla namenskih programov (ALM) in strežniška infrastruktura za medsebojno sodelovanje razvijalcev, poimenovana Corona, s čimer Eclipse lovi priključek Microsoftovi pobudi razvojnega orodja za skupinsko delo Visual Studio Team System.

http://www.eclipse.org/

http://wiki.eclipse.org/index.php/Rich_Client_Platform

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji