Objavljeno: 2.3.2003

Elektrika po omrežnih kablih

Da je mogoče po omrežnih kablih oz. po neizrabljenih žicah v njih speljati tudi električno napajanje, ni nič novega. Nekatera podjetja (3COM, Cisco) ta način napajanja svojih omrežnih naprav uporabljajo že leta, vendar na svoj, nezdružljiv način. Konec letošnjega leta se obeta sprememba, standard IEEE 802.3af (oz. Power over Ethernet - PoE), ki bo tako početje standardiziral in ga s tem naredil priljubljenega tudi pri drugih proizvajalcih.

Naprave združljive z 802.3af bodo najverjetneje stikala in naprave, ki so po svoji naravi namenjene montaži tam, kjer ponavadi ni električnih vtičnic - brezžičnih točk dostopa, spletnih kamer in nenazadnje omrežnih telefonov VoIP. Do takih naprav bo dovolj speljati le omrežni kabel, prek katerega bodo tekli tako podatki kot električna energija.

Poleg enostavnosti montaže tak pristop omogoča tudi enostavno nadzorljivost in zagotavljanje zanesljivosti. V primeru da je treba točko pristopa ali spletno kamero fizično >>resetirati<< oz. jo izklopiti iz električnega napajanja, bo to moč narediti iz osrednjega nadzornega središča s programsko opremo SNMP - enostavno bomo >>resetirali<< ustrezna omrežna vrata.

Povečanje zanesljivosti pa bo možno z uporabo UPSa, ki bo lahko nameščen le v osrednji računalniški sobi in bo varoval osrednje stikalo, ki bo omrežne naprave napajal tudi z električno energijo. Tak UPS bo nedvomno cenejši (za namestitev) kot tak, ki bi vzdrževal napetost na množici električnih vtičnic po podjetju. Eno prvih podjetij, ki proizvaja osnovna vezja in načrtuje stikala 802.3af je podjetje Powerdsine.

http:/www.powerdsine.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji