Objavljeno: 10.4.2010

Elektromočenje prinaša barve v e-bralnike knjig

Mlado nizozemsko podjetje Liquivista je prikazalo nov tip zaslona, ki obljublja značilnosti, barvni prikaz in odzivnost zaslonov LCD ter porabo energije, primerljivo z zasloni z elektronskim črnilom (E-ink). Nov tip zaslona temelji na že skoraj stoletje znanem principu elektromočenja (electrowetting), pri katerem z električno napetostjo spreminjamo površino tekočine, v tem primeru posebnih barvnih olj. Ob vzpostavitvi aktivne matrike podobno kot pri tekočih kristalih dobimo celice, v katerih z napetostjo premikamo drobne kapljice olja in s tem ustvarimo posamezne pike točno izbrane barve. Tehnologija je primerna tako za rabo brez osvetlitve, s klasično zadenjsko osvetlitvijo in z refleksivno osvetlitvijo, ki izkorišča zunanji vir svetlobe za osvetlitev slike na zaslonu. Čim močnejša je svetloba, bolj izrazite so barve.

V primerjavi z zasloni LCD nova tehnologija porabi štirikrat manj energije za prikaz slike in se tu lahko do neke mere primerja celo z elektronskim črnilom, ki pa je zdaj omejeno le na črno-beli prikaz slike. Pomembna je tudi hitrost delovanja. Med tem, ko zasloni E-ink za osvežitev slike porabijo tudi do dve sekundi, elektromočenje omogoča spremembo slike 60-krat na sekundo, kar seveda pomeni, da so zasloni sposobni prikaza video posnetkov. Podjetje Liquivista sicer na začetku meri predvsem na trg elektronskih bralnikov knjig, vendar ne izključujejo, da bi se kasneje pojavili v prenosnikih, morda celo televizorjih. Pri prenosnikih bi nov tip zaslona lahko pomenil pravo revolucijo, saj so zasloni LCD največji porabnik energije. S tem bi trajanje delovanja akumulatorjev lahko merili v dnevih, ne pa urah, kot danes.

Avtorji menijo, da bodo prvi bralniki s tehnologijo Liquvista nared že v letu 2011. Trenutno je največja težava v razmeroma dragem proizvodnem postopku, zaradi katerega končni proizvodi ne bi bili najbolj zanimivi za potrošnike. Toda sam proizvodni proces je zelo podoben današnji proizvodnji zaslonov LCD, z relativno majhnim vložkom pa bi lahko spremenili obstoječe proizvodne linije LCD, z ustrezno količino pa bi tudi cene lahko hitro padle. Liquivista je sicer že v dogovorih z nekaterimi večjimi proizvajalci, ki so pokazali velik interes nad novostjo.

http://www.liquivista.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji