Objavljeno: 9.9.2000

Emka.si

Največja slovenska založba, Mladinska knjiga, je predstavila svojo posodobljeno spletno knjigarno, ki jo je imenovala emka.si. Če na hitro pogledamo, kako je spletna knjigarna postavljena, kaj nudi in kako dela, lahko preprosto rečemo, da je neverjetno podobna Amazonu. Kar je seveda dobro, saj je Amazon.com najuspešnejša spletna knjigarna, ki je nastala iz nič, uspela pa je predvsem zaradi svoje odlične organiziranosti, preproste, a vendar zmogljive vsebine v spletu ter absolutne enostavnosti uporabe, ki je primerna za še tako neveščega obiskovalca.

Emka je po uporabnosti in enostavnosti dovolj podobna Amazonu, da lahko mirno rečemo, da je zelo dobra. Iskanje je hitro, vmesnik ne utruja z nepotrebnimi okraski in vprašanji. Rezultati iskanja so morda malo slabše pregledni, kakor bi lahko bili, pikolovca pa bo gotovo motilo tudi to, da so vsi avtorji dosledno napisani v >>srbskem<< slogu, torej najprej priimek, potem ime. To je seveda posledica >>računalniške obdelave<<, ki pa bi jo z malo truda lahko odstranili.

Če pa gledamo širše, primerjava z Amazonom počasi izgine. Medtem ko je Amazon le knjigarna (prav tako njen svetovni konkurent Barnes & Noble), je Emka prodajalna založbe. Predstavniki Mladinske knjige so sicer povedali, da nameravajo v dogovoru z drugimi založniki prodajati tudi njihove knjige, vendar je zaenkrat ponudba omejena na 3000 naslovov MK, ob tem da prodajajo tudi nekaj majic in podobne opreme >>slovenske olimpijske kolekcije<<. Lojze Bertoncelj, ki vodi projekt, je na tiskovni konferenci povedal, da bodo v prihodnosti širili prodajo tudi na druge izdelke, na primer na glasbene plošče. Prvi cilj Emke pa je, da po prometu preseže prodajo Amazona.com v Sloveniji.

Tehnično je Emka dovršena, temelji pa na zbirki podatkov DB2 in Microsoftovi tehnologiji dinamičnih spletnih strani (ASP). Varnost poslovanja s kupci je zagotovljena z VeriSignom, plačevanje pa poteka prek Banke Koper. Možno je plačevanje s kreditnimi karticami, kupec pa lahko prevzame knjige v centrali založbe ali jih dobi po pošti. Poštnina je pri nakupu nad 5000 tolarjev brezplačna.

http://www.emka.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji