Objavljeno: 14.6.2011

Epson bolj v poslovne vode

Epson je na Evropski predstavitvi v Manchesterju, VB, predstavil svojo vizijo razvoja, ki se tokrat prvič bolj resno odmika od izdelkov za domačo uporabo.

Po besedah predstavnikov podjetja določeni tipi izdelkov za domačo uporabo postajajo nišna področja, kjer prodaja upada, oz. v najboljšem primeru stagnira. Kot primer navajajo domače foto brizgalnike, ki so pred leti doživljali pravi bum, danes pa bi jih težko proglasili za uspešnico. Uporabniki imajo sicer na svojih diskih vedno več digitalnih fotografij, vendar si jih tudi ogledujejo »digitalno«, se jih delijo po družabnih omrežjih in objavljajo v spletnih galerijah. Če jih že tiskajo, jih tiskajo v razvijalnih studiih, ki so z izredno nizkimi cenami dobesedno povozili drage odtise, kot jih zmorejo brizgalniki.

Zato se Epson letos zelo resno usmerja v poslovne uporabnike, kjer merijo predvsem na mikro, majhne in srednje velike pisarne, ki jih nameravajo opremiti s tiskalniki in projektorji. Seveda pa ostajajo močni na področju profesionalne fotografije (foto brizgalniki večjega formata), medtem ko jim pri velikih tiskalnikih CAD zaenkrat še ne uspeva.

Pisarne potrebujejo barven tisk in fotokopirne stroje in po Epsonovem mnenju je za to primerna tehnologija brizgalnikov, saj naj bi zagotavljala tudi do 50% nižjo ceno odtisa. Na predstavitvi smo si tako dejansko lahko ogledali zelo hitre poslovne brizgalne večnamenske naprave, ki so tiskale dvostransko, brez vmesnega časa za sušenje, kot smo bili pri brizgalnikih navajeni do sedaj. Tiskalnik je bil hitrejši od cenovno primerljivega večprehodnega barvnega laserja in, »seveda«, tudi od HPjevega konkurenta iz serije Officejet. Kljub temu so predstavljeni brizgalniki počasnejši od Epsonovih poslovnih modelov serije B, ki smo jih preizkusili že pred leti, res pa je, da imajo »nataknjen« še optični bralnik. Optimizacija stroškov, bi lahko rekli – nekoliko počasnejši in nekoliko manj zmogljivi tiskalniki (z manjšo kartušo) so lahko cenejši.

Pri Monitorju smo sicer mnenja, da so tiskalniki v celoti že preživeta tehnologija, vendar se uporabniki z nami žal ne strinjajo. Navsezadnje jih še vedno potrebujemo tudi za tako banalna opravila, kot je tiskanje računov. Mimogrede, po Epsonovih besedah se 50% računov na svetu natisne na Epsonovih tiskalnikih….

www.epson.co.uk

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji