Objavljeno: 12.3.2002

Epson -- izziv za digitalno fotografijo

Prodaja digitalnih fotoaparatov na vseh evropskih trgih hitro narašča. Lani so tako prodali okoli 4 milijone digitalnih fotoaparatov, vendar nas pravi skok še čaka. Po današnjih predvidevanjih naj bi že leta 2006 prodali v Evropi okoli 17 milijonov digitalnih fotoaparatov, že leto poprej pa naj bi ti izdelki presegli prodajo klasičnih fotoaparatov.

Zato ni nič čudnega, da proizvajalci brizgalnikov na ta tržni segment gledajo kot na eno od glavnih gonilnih sil za nadaljnjo rast prodaje. Zlasti japonski Epson, ki je že dalj časa sinonim za tiskanje digitalnih fotografij, saj si na evropskih trgih lasti kar okoli 72% prodaje. Obenem so tudi pionirji tega področja, saj so prvi foto tiskalnik, Epson Stylus Photo, predstavili že daljnega leta 1996.

Od tedaj so svoje izdelke nenehno izboljševali. Recimo leta 2000 s tiskalnikom Stylus Photo 2000P, ki vsebuje pigmentne barve, odporne na zob časa in lani, ko so predstavili Stylus Photo 895, ki zna tiskati na same robove papirja, vsebuje tehnologijo Print Image Matching za kar se da verno tiskanje fotografij zajetih z digitalnimi fotoaparati, omogoča pa tudi tiskanje brez uporabe tiskalnika, kar z zajemom slik iz pomnilniških nosilcev.

Toda tekmeci ne počivajo, zato je treba misliti naprej. Na vrsti so novi izdelki, s katerimi naj bi ohranili prednost pred tekmeci in utrdili svoj položaj na trgu tiskalnikov za digitalno fotografijo. Kaj so torej Epsonovi inženirji naredili za naslednji korak naprej?

Epsonov odgovor se imenuje Stylus Photo 950, tiskalnik, ki je namenjen zahtevni domači rabi. Za začetek so inženirji dvignili ločljivost tiska, z dosedanjih 2880 x 720 pik na 2880 x 1440 pik na palec. V navpični smeri je pik dvakrat več, kar prispeva k večji natančnost pri rasterizaciji barv. Zaradi tega koraka so obenem tudi zmanjšali velikost pike, ki zdaj znaša le še 2 pikolitra, kar je novi rekord (doslej 4 pl). S tem so omogočili boljšo upodobitev podrobnosti, predvsem pri površinah z nežnejšimi barvami, kot je na primer človeška koža. Zanimivo,da pri Epsonu ne navajajo več hitrost tiska, saj se jim to zdi relativen podatek, odvisen od ločljivosti in kakovosti tiska. Poudarjajo pa, da je novi Stylus Photo 950 vseeno pri časih tiskanja dvakrat hitrejši od dosedanjega modela Stylus Photo 890.

Razvili so tudi nov tip barve z imenom UltraChrome, ki omogoča hitrejše sušenje in s tem tiskanje, obenem pa upodobitev širšega barvnega spektra, kot doslej. Dosedanjim šestim barvam so dodali še sedmo (pravijo ji >>light black<<, v bistvu pa je siva), s katero lahko bolje nadzorujejo prelive, pa tudi pospešijo hitrost tiska, saj sivih odtenkov ni treba delati iz kombinacij drugih barv.

Za uporabnike, ki želijo tiskalnik uporabljati doma so pomembne tudi druge novosti. Vsaka barva je v svoji kartuši, kar omogoča cenejšo zamenjavo. Poleg podajalnika za papir ima Stylus Photo 950 vgrajen tudi nosilec za papir v rolah, na drugi strani pa je tudi avtomatski rezalnik, tako da lahko fotografije tiskamo na papir poljubne dolžine. Pod odlagalnikom papirja pa najdemo še posebno vrečko, kamor padejo tako >>narezane<< fotografije. Mimogrede, z novim tiskalnikom je mogoče tiskati na papir do debeline kar 1,3 mm, še naprej pa lahko tiskamo povsem na robove.

Ena največji zanimivosti novinca je zagotovo možnost tiska na optične nosilce CD-R. Ploščo, ki ima gornjo stran pripravljeno za tisk postavimo v poseben pladenj, ki ga vtaknemo s prednje strani tiskalnika. Ta zazna ploščo in glavo ter način tiska prilagodi temu opravilu. Poleg tiskalnika dobimo tudi program, ki omogoča, da uredimo fotografije, dodamo napise in druge podrobnosti, ki jih želimo natisniti na nosilce CD-R.

Programska oprema je pravzaprav ključna za uspeh izdelka, menijo pri Epsonu. Z domače uporabnike je namreč pomembna predvsem enostavnost dela, zato je priložen nov program Photo Quicker, ki omogoča hitro a učinkovito obdelavo fotografij, ki jih želimo natisniti. Za uporabnike fotoaparatov je še bolj pomembna tehnologija Print Image Matching, ki poenostavlja proces nastavitev za fotografije, narejene z združljivimi digitalnimi fotoaparati. Te danes proizvaja že 14 proizvajalcev, s čimer so pri Epsonu zelo zadovoljni (pravijo, da jim zaradi tega lastni digitalni fotoaparati niso več tako velika prioriteta). Postopek omogoča posredovanje koristnih podatkov, kot so svetlobne nastavitve in druge informacije o fotografiji v datoteki s sliko, ki jo nato tiskalnik zna interpretirati in s tem zagotoviti večjo verodostojnost izpisa. Obenem pri Epsonu podpirajo standard Exif 2.2, s čimer zagotavljajo predvsem obvladovanje barvnega šuma in boljšo definicijo slikane scene, razvijajo pa tudi naslednika Print Image Matching 2, ki bo v praksi uporabljen še letos.

Epson Stylus Photo 950 je že na voljo, evropska priporočena cena zanj pa znaša 473,28 evrov. Posamezna kartuša z barvo stane 13,50 evrov.

http://www.epson.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji