Objavljeno: 3.7.2002

Epson s P.I.M. II

Epson je pred časom predstavil >>standard<< (če tako lahko imenujemo sistem, ki ga je definiral en sam proizvajalec) P.I.M, ki omogoča, da digitalni fotoaparati v sliko JPEG shranijo tudi vrsto podatkov o tem pod kakšnimi pogoji je bila fotografija posneta. Podatke, kot so osvetlitev, zaslonka, stopnja beline in drugi podatki potem uporabijo tiskalniki in programi za urejanje fotografij, ki lahko z njihovo pomočjo ustvarijo in prikažejo boljše fotografije.

Epson je nedavno standard P.I.M nadgradil z različico II, ki premore zapisovanje dveh dodatnih nastavitev (zmanjševanje šuma in opis slikane scene), zapisovanje podatkov pa je možno tudi v datoteke TIFF, ki jih znajo izdelovati nekateri boljši digitalni fotoaparati. Kmalu bo na voljo tudi filter P.I.M II za vodilni slikarski program Photoshop.

P.I.M so podprli vsi pomembnejši proizvajalci fotoaparatov, med proizvajalci tiskalnikov pa je Epson ostal osamljen. Vedno več je znakov, da bo ravno zaradi tega počasi prevladal standard Exif Print oz. Exif 2.2, ki omogoča bolj ali manj isto kot P.I.M, vendar ga podpira več proizvajalcev tiskalnikov (Canon, HP), počasi pa ga prevzema celo Epson.

http://www.printimagematching.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji