Objavljeno: 5.4.2008

Epson s poslovnim brizgalnikom

Nova modela se imenujeta B-300 in B-500DN in sta trenutno po vseh lastnostih in zmogljivostih korak više od trenutno najuspešnejšega tovrstnega modela na tržišču, HP K5400dn. Sta hitrejša, tiskata ceneje in naj bi zdržala dlje. Poleg tega tiskata s pigmentnimi barvami in je zato njun odtis vodoodporen oz. odporen na razmaz s prsti.

Osnovna ideja je ponuditi tiskanje, ki bo cenejše, kot si ga lahko danes omislimo z barvnimi laserskimi tiskalniki, hkrati pa zagotoviti vsaj približno enako hitrost tiskanja. Rešitev, ki se je že pred časom oprijel Hewlett-Packard je enostavna – uporabiti brizgalno tehnologijo, ki bo dovolj robustna za tiskanje velikih količin izdelkov in bo uporabljala dovolj velike barvne kartuše, da bodo te (na odtisnjeno stran) dovolj poceni.

Model B-500DN se od B-300 razlikuje po vgrajenem obračalniku za dvostransko tiskanje in omrežnem vmesniku, poleg tega pa je nekoliko bolj robusten in je namenjen mesečnemu ciklu tiskanja do 20.000 strani (model B-300 10.000 strani). Cena odtisa Epsonovih novih modelov naj bi znašala 2,5 centa za barvno in 0,6 centov za črno-belo stran, kar je precej ceneje tudi od običajnih črno-belih laserskih tiskalnikov za doma. Kartuše zmorejo natisniti do 8000 strani (pri 4 x 5% pokritosti).

Tiskala naj bi s hitrostjo do 37 strani na minuto, prva stran pa naj bi bila natisnjena v treh sekundah. Na predstavitvi smo se prepričali, da je to seveda le marketinška obljuba, ki jo je možno potrditi le ob »idealnih pogojih« (tiskanje v načinu draft, bolj prazen dokument...), ki pa nam jih niso znali reproducirati. V resnici smo pri običajni kakovosti barvnega tiska (poslovno poročilo z grafikoni) izmerili hitrost okoli 15 strani na minuto, prva stran pa je bila natisnjena v sedmih sekundah. Oboje je kljub temu impresivno in vsekakor približno dvakrat hitreje od zgoraj omenjenega HPjevega modela, s katerim smo imeli na predstavitvi možnost primerjati. Tako hitrost so dosegli s povečanjem velikosti kapljice (namesto 5 pl, ki jih zmorejo običajni Epsonovi brizgalniki, modela B tiskata z 11 pl) in z veliko širino tiskalne glave (2,54 centimetra), ki lahko tiska v eni sami »potezi«. Slednje je lepo vidno na spodnjem video posnetku.

Robustnost je zagotovoljena tudi s sistemom avtomatskega čiščenja tiskalnih glav (zaradi česar se tiskalnik med tiskanjem avtomatsko ustavi in očisti). Proizvajalec namreč trdi, da tiskalnih glav ni treba menjati nikoli, oz., da zdržijo celo življenjsko dobo tiskalnika (ponavadi velja, da je to pet let). Tiskalnika bosta stala 250 in 425 EUR.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji