Objavljeno: 3.11.2003

Epsonovi novi foto brizgalniki

Japonski Epson je v ZDA razkril novo generacijo brizgalnih tiskalnikov, namenjeno zlasti tiskanju fotografij. Epson je tudi v cenejše modele vgradil nekatere zmožnosti, ki smo jih doslej srečali le pri največjih modelih. Nova brizgalnika Stylus Photo R300 in R300M nudita tisk z ločljivostjo 5760 x 1440 pik, imata pa tudi vgrajene reže za vse tipe pomnilniških kartic. Tisk poteka s šestimi osnovnimi barvami, pri Epsonu pa so optimizirali zlasti hitrost tiska standardnih fotografij. Fotografijo velikosti 10 x 13 cm tako tiskalnika natisneta že v 37 sekundah, sicer pa sta sposobna tiskati besedila s hitrostjo do 15 strani na minuto.

Oba tiskalnika znata tiskati tudi na nosilce CD/DVD, podobno kot dosedanji model Stylus Photo 950. Poleg osnovnega vsebujta še dodatni vmesnik USB 2.0, s katerim lahko na tiskalnik priključimo na primer CD zapisovalnik in na njega presnamemo slike iz pomnilniških kartic. Tiskalnika podpirata tudi standard PictBridge za neposredno tiskanje iz digitalnih fotoaparatov. Glavna razlika med obema modeloma je v temu, da ima model Stylus Photo R300M vgrajen tudi 2,5-palčni zaslon LCD, na kateremu lahko pregledujemo slike pred tiskom. Cene v ZDA znašajo 180 oziroma 230 dolarjev.

V začetku prihodnjega leta pa pride na trg tudi najzmogljivejši foto tiskalnik in sicer Stylus Photo R800. Tiskalnik ima prav tako ločljivost 5760 x 1440 pik na palec ter hitrost tiska 17 strani na minuto, odlikuje pa ga predvsem tiskalni mehanizem s kar osmimi rezervoarji (barvila UltraChrome Hi-Gloss). Sedem jih je namenjenih za barvo, osmi pa na papir brizga poseben premaz, s katerim slika dobi bolj svetleč videz (podoben navadnim fotografijam), ta pa hkrati zagotavlja dolgo obstojnost odtisa, po trditvah Epsona kar 70 let. Tiskalnik se pohvali lahko tudi z najmanjšo velikostjo pike doslej - 1,5 pikolitra. Podobno kot manjši modeli zmore tiskati na nosilce CD in DVD, podpira pa tako vmesnike USB 2.0 kot tudi firewire. V ZDA bo na voljo za 400 dolarjev.

Epson je predstavil tudi prvo večfunkcijsko napravo, ki združuje tiskalnik, optimiziran za tisk fotografij. To je izdelek Epson Stylus Photo RX500, ki za 250 dolarjev ponuja brizgalni tiskalnika z ločljivostjo 5760 x 1440 pik, hitrostjo tiska do 17 strani na minuto in možnost optičnega prebiranja ter kopiranja dokumentov. Novi modeli so za zdaj najavljeni le za ZDA, medtem ko informacij o dobavljivosti v Evropi še ni. Prav tako se lahko zgodi, da bodo novi modeli v Evropi imeli drugačne oznake.

http://www.epson.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji