Objavljeno: 21.8.2012

Ethernet bo šel do 1 Tb/s

Medtem, ko pri brezžičnih omrežnih povezavah dosegamo že hitrosti okoli 1 Gb/s in se zato zdi, da so ožičene povezave že domala odveč, običajno pozabljamo, da je hrbtenica omrežij, tako v podjetjih, kot tudi pri operaterjih še vedno povezana s kabli. Ne samo optičnimi povezavami, temveč tudi klasičnimi Ethernet povezavami, ki so v veliki večini uporabljene zaradi svoje nizke cene.

Pri organizaciji IEEE zaskrbljeno spremljajo še naprej strmo rast uporabe pasovne širine na internetni hrbtenici, ki komaj dosega povpraševanje, zlasti zaradi pretočnega prenosa video posnetkov in družabnih omrežij. Po sedanjih izračuni naj bi večja omrežja morala tako leta 2020 imeti prepustnost vsaj okoli 10 Tb/s, da ne bi povzročala večjih zastojev.

V ta namen so ustanovili novo delovno skupino imenovano IEEE 802.3 Industry Connections Higher Speed Ethernet Consensus Group, ki bo imela za nalogo pripraviti standard za visoke hitrosti prenosa 400 Gb/s ali 1 Tb/s. Dve možnosti zato, ker bo v obeh primerih uporabljena tehnika združevanja več povezav v en podatkovni tok, da bi dosegali visoko hitrost prenosa bitov na sekundo.

Po sedanji oceni naj bi bil standard 400 Gb/s v praksi precej cenejši in preprostejši. Hitrosti 1Tb/s pa bodo zahtevale precej dražje kable in podporno elektroniko. Tako je vsaj videti iz današnjega zornega kota. Skupina se bo prvič sestala septembra, sadove dela pa lahko pričakujemo v naslednjih letih.

http://www.ieee802.org/3/ad_hoc/hse/index.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji