Objavljeno: 17.9.2002

Etična podatkovna zbirka

Ljudje smo veliko bolj pripravljeni svoje osebne podatke izdati živim osebam, denimo zdravnikom, kot pa podatkovnim zbirkam, saj nas pri računalnikih bolj skrbi za varnost naše zasebnosti; dodatno pa smo obremenjeni tudi s podobami birokratske prihodnosti iz knjig in filmov kot sta 1984 in Brazil. IBM-ov raziskovalec na področju podatkovnih zbirk Rakesh Agrawal se je zato lotil priprave podatkovne zbirke z etičnimi načeli, ki zna s podatki ravnati >>odgovorno<<. Agrawal si je za osnova etična načela vzel zdravniško zaprisego, načrte za izgradnjo podatkovne zbirke pa je predstavil na konferenci Very Large Databases v Hong Kongu.

Bistvena razlika Agrawalove podatkovne zbirke je že v samem postopku zbiranja podatkov, saj je vsakemu podatku tudi treba določiti pravila glede tega kako se bodo ti podatki uporabljali, kdo bo imel do njih dostop in kako dolga bo veljavnost; pravzaprav je treba podatku določiti razlog zakaj je v zbirki. Ključen element etične zbirke pa je tudi >>pozabljanje<< podatkov, saj nekatere podatke zbirka sama izbriše, s čimer poveča zasebnost uporabnikov.

V dejanskem življenju bi takšna etična podatkovna zbirka v spletni trgovini delovala tako, da bi podatki potrebni za registracijo uporabnika (ime, naslov, naslov elektronske pošte) bili povsem ločeni od podatkov za izvršbo nakupa (številka kreditne kartice, naslov); poleg tega bi se denimo podatki kot je številka kreditne kartice po mesecu dni od zadnjega nakupa izbrisali, podatki o registraciji uporabnika pa bi ostali še eno leto po zadnji prijavi. Tako uporabnikov ne bi več skrbela usoda njihovih ključnih podatkov, ko izvejo, da je neko podjetje bankrotiralo ali pa bilo žrtev hekerjev.

Etična podatkovna zbirka je trenutno še v eni izmed prvih razvojnih faz, saj zaenkrat v IBM-ovi podatkovni zbirki DB2 deluje le prvi del >>etike<<, torej vzroki za obstoj podatkov, medtem ko Agrawal še razvija bolj kompleksne dele zbirke povezane s uveljavitvijo >>etičnih<< pravil kot je denimo brisanje podatkov. Po njegovem mnenju bodo tovrstne podatkovne zbirke postale zelo pomembne, saj bodo uporabniki bolj zaupali podjetjem, ki se jih bodo odločila za njihovo uporabo.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji