Objavljeno: 14.5.2009

EU kaznuje Intel

Evropska komisija je kaznovala družbo Intel z milijardno kaznijo zaradi monopolnega obnašanja in onemogočanja tekmecev, v prvi vrsti podjetja AMD, glede možnosti svobodnega konkuriranja na trgu procesorjev. Intel bo zaradi tega moral plačati rekordno kazen v višini 1,06 milijarde evrov (okoli 1,45 milijarde dolarjev), kar je doslej največja kazen izrečena proizvajalcu računalniške opreme in storitev v Evropi. Kazen je trikrat večja kot dosedanja največja sankcija, izrečena proti Microsoftu leta 2004, v kateri so prav tako zaradi monopolnega ravnanja morali plačati 497 milijonov evrov.

Evropska komisija je ugotovila, da je Intel velikim proizvajalcem računalniške opreme, kot tudi velikim prodajalcem (navedena je nemška veriga trgovin Media Markt) plačeval dodatne rabate in provizije, če so se ti v svojih izdelkih ali trgovinah odločili ponujati le Intelove čipe. S tem naj bi odškodovali milijone uporabnikov in onemogočili prisotnost konkurence. Evropska komisija poleg tega trdi, da Intel s tako praksi nadaljuje še danes.

Pri Intelu obsodbo odločno zavračajo in napovedujejo pritožbo na odločitev. Med drugim trdijo, da EC ni upoštevala dokaze, ki so ji bili na voljo oziroma ni neizpodbitno dokazala svojih trditev. Intel predvsem navaja, da svojih izdelkov ni nikoli prodajal pod ceno in da so postopki, ki so jih vršili navaden boj na trgu, kjer vlada konkurenca. Prav tako zanikajo, da so bile provizije proizvajalcem dajane pogojno oziroma pod posebnimi pogoji. Intel je lani imel 80,5% tržni delež na področju procesorjev, AMD pa le okoli 12%.

http://ec.europa.eu

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji