Objavljeno: 1.12.2010

EU odpira novo preiskavo proti Googlu

Google si je prislužil novo preiskavo, ki so jo formalno odprli v okviru Evropske komisije. Tokrat preiskujejo sum, da Google zlorablja svoj vodilni položaj na področju iskalnikov za razvrščanje zadetkov konkurenčnih, a specializiranih rešitev. Preiskava poteka na pobudo spletnega servisa za primerjavo cen Foundem, iskalnika po pravnih dokumentih ejustice.fr in britanskega iskalnika Ciao, ki je v lasti Microsofta.

Vsi namreč trdijo, da Google njihove zadetke razvrsti nižje, kot je bilo običajno, poleg tega zmanjševal ocene kakovosti, kar vpliva na delež plačljivih poizvedb, kjer prihodki prihajajo iz naslova oglaševanja. Poleg tega bo komisija preverila, ali je Google oglaševalcem vsiljeval ekskluzivnost, s katero t ne bi smeli objavljati istih oglasov na drugih servisih.

EU je prvič prejel pritožbe letos februarja, med tem pa so očitno zbrali dovolj gradiva za formalno preiskavo. To še ne pomeni, da je Google že česarkoli kriv, vendar hkrati nakazuje, da pritisk okoli spletnega velikana krepi. Google se je na očitke že pred časom ostro odzval in celo angažiral strokovnjake za neodvisno potrditev svojih trditev.

http://europa.eu

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji