Objavljeno: 16.3.2004

EU potrdila Microsoftovo krivdo

Microsoft je Evropi doživel še en močen udarec, saj je 15 članov sveta nacionalnih regulatorjev za boj proti monopolnemu delovanju potrdil sklep evropske komisije, v katerem zahtevajo kazen za ameriškega velikana. Sklep sveta je bil soglasen, po oceni analitikov pa Microsofta zdaj čaka kazen v višini od sto milijonov do milijarde dolarjev, razen če pred dokončno razsodbo ne bo prišlo do poravnave.

Poleg tega bo evropska komisija od Microsofta najbrž zahtevala spremembo v osrednjem paketu Microsoft Windows, iz katerega bodo morali za trg EU odstraniti večpredstavni predvajalnik Media Player. Prav ta je postal jedro spora v Evropi, saj Microsoftu očitajo da na ta način onemogoča tržne možnosti alternativ. Možno je tudi, da bodo EU pristala na to, da bo Microsoft ponujal dve različici paketa - tisto s predvajalnikom in novo brez njega, ki pa bo morala biti cenejša.

Microsoft ima sicer pravico na pritožbo in revizije razsodbe, toda viri blizu evropski komisiji trdijo, da bo ta najbrž zavrnila možnost, da bi Microsoft določila kazni izvršil šele po prizivu, kar pomeni, da bo podjetje moralo spremembe opraviti precej hitro. Microsoft za zdaj še ni komentiral razsodbe. Analitiki menijo, da Microsoft v EU ustvari okoli 30% svojega prometa.

http://www.microsoft.com

http://europa.eu.int/comm

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji