Objavljeno: 19.5.2011

Evropa je proti mobilnikom v šolah

Komite za okolje, kmetijstvo in regionalne zadeve v okviru Evropske komisije je pripravil posebno poročilo, v katerem javnost in članice EU poziva k ukrepom, da zaščitijo prebivalstvo, zlasti pa otroke, pred negativnimi učinki mobilnih naprav. Predstavniki komiteja trdijo, da imajo dovolj dokazov, po katerih je mogoče sodobne mobilne tehnologije označiti kot "potencialno škodljive" za zdravje.

Komisija članice EU poziva, da določijo mejo sprejemljive dolgoročne izpostavljenosti mikrovalovnim sevanjem, ki jih oddajajo mobilni telefoni, vpeljejo jasno označevanje izdelkov s tovrstnimi tehnologijami in spodbudijo raziskave na področju manj nevarnih anten in oddajnikov v mobilnih telefonih.

Najbolj dramatičen pa je poziv k popolni prepovedi uporabe mobilnih telefonov in drugih brezžičnih omrežij v šolah in vrtcih. Tokrat ne iz vzgojnih, temveč zdravstvenih razlogov. Povrh vsega v kategorijo potencialno nevarnih štejejo brezžične elektronske varuške, ki jih pogosto uporabljamo doma za nadzor dojenčkov. Obenem predlagajo, da države organizirajo kampanje osveščanja o nevarnostih mobilne telefonije med mladimi, ki so tipično najbolj izpostavljenimi prekomerni rabi.

Člani komisije obenem poudarjajo, da je ključno, da v primeru mobilnih tehnologij ne naredimo enakih napak, kot so bile v preteklosti storjene v povezavi z nevarnostmi azbesta, tobačnih izdelkov in svinca v bencinu, kjer so bili ukrepi vsaj za nekatere prepozni.

Evropska komisija sicer žal nima formalne moči, da bi sklepe komiteja zapovedala posameznim članicam EU, vendar ima velik vpliv pri sestavi evropske politike. Pomembno je tudi to, da je bil predlog resolucije soglasno sprejet s strani vseh članov komiteja.

Polemike okoli nevarnosti mobilne telefonije so stare že skoraj toliko, kot sama tehnologija. Seveda se ob takih sklepih pojavlja precej nasprotnih mnenj, tako s strani ponudnikov mobilnih tehnologij, kot denimo, v tem najnovejšem primeru, predstavnikov šolstva, ki opozarjajo na velike investicije v šolstvu na področju brezžičnih omrežij.

http://www.coe.int

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji