Objavljeno: 18.8.2000

Evropa obsoja zaprtost ameriškega telekomunikacijskega trga

Nemški telekomunikacijski operater Deutsche Telekom, ki je v večinski lasti države, je julija sklenil kupiti ameriškega operaterja mobilne telefonije Voicestream Wireless. Dogovor je v ZDA sprožil zaščitne mehanizme, ki za vsako ceno želijo preprečiti prevlado tujcev v ameriških telekomunikacijskih podjetjih. Ameriški zvezni svet za komunikacije (FCC -- Federal Communications Commision) je že pred časom sprejel pravilo, po katerem podjetje, v katerem ima tuja vlada več kakor četrtinski delež, ne more dobiti dovoljenja za opravljanje telekomunikacijskih storitev v ZDA. To določilo je v nasprotju z ameriškimi obljubami Svetovni trgovinski organizaciji, vsebovanimi v Osnovnem sporazumu o telekomunikacijskih operaterjih. Zato ima FCC možnost spregledati >>četrtinsko<< pravilo, če oceni, da gre za javni interes.

Ameriški senator Ernest Hollings je predlagal zakon, po katerem FCC ne bi več imela pravice odločati, ali gre za javni interes, in bi tako pravilo, ki neposredno prizadane Deutsche Telekom pri nakupu, veljalo brez izjeme. Senat bo o Hollingsovem predlogu odločal septembra, v Evropi pa upajo, da bo predlog zavrnjen.

Ameriško ravnanje je seveda sprožilo val nezadovoljstva v Evropi. Predstavniki EU in Evropskega združenja operaterjev javnih telekomunikacijskih omrežij (European Public Telecommunications Network Operators' Association, ETNO) obsojajo >>vzpostavljanje popolnih zapor za tržni vstop<< za neameriške telekomunikacijske družbe. Prepričani so, da Američani svoje, po evropskih ocenah nezakonito ravnanje, skrivajo >>za zastarelimi in zaostalimi opravičili o interesih nacionalne varnosti<<.

Evropski kritiki poudarjajo, da ne gre za spopad z ameriškimi oblastmi, hkrati pa izrecno poudarjajo, da se je svet korenito spremenil od časov protekcionizma in da mora ZDA zagotoviti enake pogoje podjetjem iz EU kot jih EU ponuja tujcem. Michael Bartholomew, direktor ETNO, je prepričan, da je evropski trg med najbolj odprtimi na svetu.

http://www.telekom.de

http://www.voicestream.com

http://www.fcc.gov

http://www.etno.be

http://europa.eu.int

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji