Objavljeno: 7.3.2003

Evropa pomembna pri elektroniki

Zahodna Evropa še naprej ostaja pomembna na trgu elektronike, saj je v letu 2002 zabeležila 19-odstotni svetovni delež v proizvodnji elektronike, kar jo postavlja ob bok Japonski. Tudi vnaprej naj bi Zahodna Evropa ohranjala okrog 20-odstotni tržni delež, napoveduje britanska raziskovalna družba Reed Electronics Research, kljub temu, da se proizvodnja seli na območja z nižjimi stroški. Delež dodelavnih poslov naj bi se povečal z 21 odstotkov v letu 2000 na 40 odstotkov v letu 2007.

Veliko število zahodnoevropskih srednjih in malih podjetij s področja elektronike naj bi še naprej dobro poslovalo, saj je trg elektronskih izdelkov bogatejši iz dneva v dan. Še posebej dobro kaže podjetjem s področja radijske komunikacije, kamor spadajo oprema za mobilno komunikacijo (izdelki in infrastruktura), radarji in navigacijska oprema ter oprema za radiodifuzijo. Prav oprema za radijsko komunikacijo je pripomogla, da je Zahodna Evropa povečala svetovni delež na področju elektronike z enajst odstotkov v letu 1997 na 19 odstotkov v letu 2002.

Največji delež zahodnoevropske elektronske industrije predstavlja prodaja izdelkov za elektronsko procesiranje podatkov in računalništvo, saj ustvarja dobrih 33 odstotkov trga in 23 odstotkov proizvodnje. Vodilne države na tem področju ostajajo Nemčija, Velika Britanija in Francija, ki so v letu 2002 dosegle 57-odstotni delež tako pri porabi kot pri proizvodnji. Zelo je napredovala tudi Irska, ki je predvsem zaradi ameriških vlaganj postala ena od vodilnih evropskih in svetovnih ponudnikov računalniške opreme - z 18-odstotnim evropskim in osemodstotnim svetovnim deležem.

http://www.rer.co.uk

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji