Objavljeno: 3.3.2013 19:00

Evropa razmišlja o omrežju 5G

Evropska komisija namerava v naslednjih letih investirati 50 milijonov evrov v raziskave brezžičnih omrežnih komunikacij, ki bodo pripeljale do omrežja 5G nekje do leta 2020. Po sedanjih ocenah naj bi se obseg mobilnih podatkovnih komunikacij povečal kar 33-krat v primerjavi s prometom, ki smo ga zabeležili ve letu 2010.

S tem korakom naj bi Evropa vnovič vstopila v vodilno vlogo. Tehnologijo sedaj najbolj razširjenih brezžičnih omrežij 3G so najprej razvili in implementirali na stari celini, medtem ko imajo pri naslednici 4G (LTE) glavno pobudo predvsem v ZDA in v Aziji. Izgubljeno prednost nameravamo torej povrniti do konca desetletja.

Razvojna sredstva naj bi dobilo več raziskovalnih projektov, kot so METIS, 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobile Cloud Networking, COMBO, MOTO in PHYLAWS. Med temi je najbolj priznan projekt METIS, ki bo dobil kar 16 milijonov evrov od predvidenih sredstev. V projektu sodeluje cel kup znanih imen, kot so telekomunikacijske družbe British Telecom, Deutsche Telekom, France Telecom/Orange, Telecom Italia, Telefonica, Portugal Telecom in proizvajalci opreme Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia, Nokia Siemens Networks, Thales Communications. Med njimi najdemo tudi manj običajne podpornike, kot sta vodilni proizvajalec poslovnih rešitev SAP in eno najbolj znanih avtomobilskih podjetij BMW.

Čeprav konkretne tehnologije še niso razvite, se na obzorju kažejo saj cilji. Do leta 2020 naj bi dosegli 1000-krat večjo prepustnost mobilnih omrežij na istem območju kot danes. Poleg tega naj bi omrežje 5G omogočalo priključitev 10- do 100-krat večjega števila mobilnih naprav, kamor moramo prešteti razne senzorje, vozila in druge, za današnje čase ne-računalniške naprave. Hkrati naj bi dosegli 10- do 100-krat večjo prepustnost, ki jo bo užival vsak uporabnik, 10-krat daljše trajanje delovanja z enako porabo energije in 5-krat manjšo latenco.

Visoki cilji, ni kaj.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-159_en.htm

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji