Objavljeno: 4.2.2003

Evropska komisija se noče boriti proti uporabnikom omrežij P2P

Evropska komisija je sprejela osnutek direktive o varstvu avtorskih pravic in njihovem nadzoru, ki je zelo stroga do kršiteljev, ki to počno za zaslužek, a je do domačih uporabnikov precej prijazna. Po oceni Komisije omrežja P2P, ki vzpodbujajo kršitve avtorskih pravic in ob tem služijo z oglaševanjem, sodijo med hujše kršitelje, ki jih je treba zaustaviti, vendar pa uporabnikom teh omrežij ne grozi nič hujšega.

Komisija je sicer ugotovila, da sta ponarejanje in piratstvo velika problema, ki prinašata veliko izgubo mnogim gospodarskim panogam, poleg tega pa se zaradi velikih dobičkov piratstvo pogosto uporablja za financiranje drugih nelegalnih dejanj in terorizma.

Predstavniki gospodarstva, ki vključujejo organizacije kot so združenje filmskih studijev MPA, glasbene industrije RIAA in proizvajalcev poslovne programske opreme BSA, so ostro napadli predlog direktive in ga označili za >>nezadostnega<< in >>neambicioznega<<. Po njihovem mnenju bi takšna zakonodaja nekatere vrste zlorabe avtorskih pravic - torej tiste pri katerih posameznik hoče zgolj dobiti zastonj programsko opremo, glasbo ali film, ne pa tudi zaslužiti s preprodajo - legalizirala in omogočila še večje zlorabe.

Evropska komisija še ni reagirala na obtožbe predstavnikov gospodarstva, vendar pa predlog direktive čaka še dolga pot preden bi lahko postal direktiva, saj ga mora najprej odobriti Evropski parlament, nato pa še svet ministrov vseh, glede na hitrost birokracije, takrat najbrž že 25 članic Evropske unije.

Združenja za boj za zaščito avtorskih pravic, pa se bojujejo tudi na drugih frontah. Medtem ko v ZDA čakajo na pričetek sojenja proti trem omrežjem P2P, Morpheusu, Groksterju in KaZaA-ju, je predsednica združenja glasbenih založb RIAA predlagala še novo shemo povračila izgube, ki jih imajo založbe. Po njihovi oceni naj bi se večina novih uporabnikov širokopasovnega dostopa do spleta odločala za to prav zaradi možnosti uporabe omrežij P2P. Zato RIAA predlaga, da bi ponudniki dostopa do interneta morali plačevati neko fiksno ceno za uporabo avtorskih pravic, podobno kot morajo proizvajalci praznih kaset in zapisljivih nosilcev CD-R Audio. Ponudniki dostopa do interneta so se zelo ostro odzvali na to pobudo in se o tem ne nameravajo niti pogajati.

http://europa.eu.int/comm

http://www.riaa.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji