Objavljeno: 27.3.2006

Evropska komisija zahteva cenejše gostovanje

Evropska komisarka za informacijsko družbo in medije namerava bo ta teden predstavila konkretne načrte o zniževanju cen mednarodnega gostovanja, saj naj bi po ocenah Evropske komisije te bile znatno previsoke in slabe za konkurenčnost trga. Po ocenah Komisije naj se bi cene med operaterji v zadnjih letih občutno znižale, medtem ko končni uporabniki tega prihranka nismo deležni, hkrati pa jo motijo tudi velike razlike med cenami gostovanja po Evropi, ki se glede na njihovo raziskavo gibljejo med 20 centov do 13 evrov po minuti.

Čeprav Komisija nima načrtov o določanju cen, namerava uporabiti druge mehanizme za dosego znižanja in večje primerljivosti cen gostovanja, po njihovih ocenah naj bi bile cene za gostovanje po drugih evropskih državah enake kot gostovanja v drugih omrežjih iste države (kot je denimo primer pri GSM gostovanju za uporabnike samostojnih UMTS omrežij). Spremembe naj bi pričele veljati naslednje leto.

Na predloge komisarke se je že odzvalo združenje GSM Association, ki odločno nasprotuje kakršnikoli regulaciji na tem področju, saj trdi, da je trg sposoben sam določati cene in da bi zakonska določila lahko bistveno škodovala podjetjem.

Evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding

http://europa.eu.int/comm/commission_barroso/reding/index_en.htm

www.gsmworld.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji