Objavljeno: 11.9.2009

Evropski sistem obveščanja o nesrečah eCall postaja realnost

Evropski proizvajalci in ponudniki mobilnih telefonskih storitev združeni v GSMA so podpisali sodelovanje v evropskem projektu eCall, s katerim naj bi zgradili sistem za samodejno obveščanje o avtomobilskih nesrečah po vseh državah EU in nato celotni Evropi. S tem je projekt, ki bo s hitrejšim ukrepanjem in obveščanjem najverjetneje rešil precej življenj, korak bližje uresničitvi.

Centralni del novega sistema je tehnologija, ki bo v primeru nesreč prek mobilnega omrežja samodejno poslala sporočilo o nesreči ter koordinate ponesrečenega vozila. Sistem naj bi deloval povsem brez udeležbe voznika ali potnikov, ki so pogosto onesposobljeni, da bi sami poklicali za pomoč. Sistem eCall se bo aktiviral na podlagi tipal in posebnih dogodkov, kot je izjemno hitro zmanjšanje hitrosti ali aktivacija zračnih blazin. Pobudniki storitev, na čelu z Evropsko komisijo pričakujejo, da bi s tem čase za intervencijo lahko skrajšali tudi za polovico. Hkrati bi ga uporabili za obveščanje drugih voznikov o nevarnosti in zastojih, kar bi imelo dodatne pozitivne učinke.

Po mnenju predlagateljev, bo projekt eCall zaživel le, če bo imel zelo široko podporo. Načrt na primer predvideva, da bi napravo za sistem eCall proizvajalci vgrajevali prav v vsako novo vozilo, kar bi proizvodnjo podražilo za okoli 100 evrov. Toda pobudniki projekta pričakujejo, da bi Evropa globalno z uvedbo eCall celo prihranila okoli 26 milijard evrov letno. Po nekaterih ocenah namreč avtomobilske nesreče danes Evropo stanejo 160 milijard evrov letno, kar naj bi sistem eCall zmanjšal. Sistem naj bi letno rešil 2.500 življenj in zmanjšal resnost poškodb zaradi hitre intervencije za 10% do 15%.

Za delovanje takega sistema je potrebno ustrezno prilagoditi mobilno omrežje in opremiti ter usposobiti nacionalne centre za pomoč v prometu, da bi lahko sprejemali signale eCall. Za dosego cilja je pomembno, da bodo v projektu sodelovale vse države EU, žal doslej dokončnega podpisa še ni dalo šest držav EU, med katerimi Francija in Velika Britanija, kar pa naj bi naredili v kratkem.

http://ec.europa.eu/information_society/activities/intelligentcar/technologies/tech_07/index_en.htm

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji