Objavljeno: 17.4.2009

Exchange 2010 na voljo za preizkus

Microsoft je predstavil javno preizkusno različico poštnega strežnika Exchange Server 2010, ki je del družine Microsoftove programske opreme za poenoteno komuniciranje. Poleg tega je Microsoft najavil tudi, da bodo izdelki Microsoft Office 2010, Microsoft SharePoint Server 2010, Microsoft Visio 2010 in Microsoft Project 2010 predvidoma na voljo v prvi polovici leta 2010. Zanimivo je, da v novem valu ne bodo vsi izdelki nared sočasno. Sedanji Office Communications Server 2007 v različici R2 je izšel šele v letošnjem letu, načrti za generacijo 2010 pa niso še dorečeni.

Strežnik Exchange 2010 je del novega vala izdelkov, povezanih s programsko opremo Office, in je prvi strežnik nove generacije Microsoftove strežniške tehnologije, ki jo bo mogoče namestiti na lokaciji stranke ali pa zagotavljati kot spletno storitev. Razvoj strežnika Exchange Server 2010 bo predvidoma dokončan kot prvi, tako da bo izdelek na voljo že v drugi polovici leta 2009.

Med pomembnejšimi novostmi je večina podrejena zmanjšanju stroškov lastništva. Ne gleda na to, ali bo nameščen pri kupcu, v Microsoftovemu spletnemu oblaku ali pri Microsoftovih partnerjih, bo strežnik nudil enake funkcionalnosti. Nova različica obenem omogoča enostavnejše zagotavljanje neprekinjenih komunikacij in obnovitev delovanja po katastrofi, kar pomeni, da administratorji porabijo manj časa za upravljanje sistema elektronske pošte. Strežnik Exchange 2010 izboljšuje tudi možnosti za uporabo stroškovno bolj ugodnih, neposredno povezanih sistemov za shranjevanje podatkov. Za zaščito podatkov in zagotavljanje zakonodajne skladnosti služijo nova orodja za arhiviranje elektronske pošte, ki so integrirana v sam strežnik.

Precej novosti bodo opazili tudi končni uporabniki. V navezavi z novim odjemalcem Outlook bodo imeli večji nadzor nad potekom elektronskih komunikacij. Z enim klikom se bo denimo mogoče izključiti iz debatiranja, ki nam ne koristi (recimo tam, kjer nekdo uporablja preveč pogosto možnost "odgovori vsem"). Po drugi strani pa bo strežnik uporabnika s poštnimi nasveti znal opozoriti, da pošiljanje večji skupini ni dovoljeno, izračunati, koliko je navedenih prejemnikov v skupini, opozoriti, da prejemnik ni v pisarni ali delovnem mestu, še preden pošljemo sporočilo. Koristna novost je predogled/poslušanje zvočnih sporočil neposredno iz odjemalca. Večjo preglednost bo nudil nov način združevanja sporočil v naravno obliko slednja pogovorov, brez da bi skakali sem ter tja po poštnem predalu. Spletni odjemalec Outlook Web Access bo še bolj enakovreden klasičnemu Outlooku, kot pri različici 2007. Med drugim bo končno pravilno deloval tudi v drugih brskalnikih, kot je Mozilla Firefox.

http://www.microsoft.com/exchange/2010

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji