Objavljeno: 17.9.2003

ExpressCard namesto PCMCIA

V letu 2004 bomo najbrž v osebnih računalnikih in prenosnikih videli prve kartice skladne s standardom ExpressCard, ki bodo namestile današnje kartice PCMCIA, do neke mere pa celo kartice PCI. Specifikacija ExpressCard, nad katerem bdi organizacija PCMCIA, sloni na sistemskem vodilu Express PCI, ki bo predstavljalo temelj za razširitve računalnikov prihodnosti. ExpressCard, ki so ga doslej imenovali z delovnim imenom NewCard dopolnjuje PCI Express tako, da omogoča priključitev naprav v obliki modulov kar iz zunanje strani računalnika. S tem naj bi odpravili potrebo po odpiranju računalnika za razširitve, prvič pa bo ista tehnologija na voljo za rabo tako v prenosnikih, kot namiznih računalnikih.

ExpressCard naj bi med drugim deloma nadomestil tudi vmesnik USB kot primarno sredstvo za dodajanje funkcionalnosti z zunanje strani računalnika, predvsem pri nekaterih tipih izdelkov, kot so zunanji diski, video kartice, bralniki pametnih kartic in brezžični vmesniki. USB pa bo še naprej primaren vmesnik za tiskalnike, optične bralnike in druge večje zunanje enote. Snovalci standarda imajo za cilj, da sčasoma vsi računalniki imajo vsaj eno razširitveno mesto za kartice ExpressCard.

Kartice ExpressCard bodo sicer na voljo v dveh velikostnih različicah - ExpressCard 34 in ExpressCard 54. Dimenzije prvih bodo 34 x 75 x 5 milimetrov, drugih pa 55 x 77 x 5 milimetrov, vendar imele pa bodo skupne kontakte in jih bo moč poljubno izmenjevati v sistemih. Večje kartice ExpressCard 54 imajo nekaj dodatnih lastnosti, kot je na primer luknja, s katero bo mogoče mehansko zakleniti kartico v računalnik in s tem preprečevati krajo, nanje pa bo z druge strani mogoče tudi priključevati dodatne kable in antene za brezžične vmesnike.

Manjše kartice bomo srečevali tipično v prenosnikih, večje pa v namiznih računalnikih, čeprav namenskost ni ekskluzivna. Prva generacija izdelkov bo podpirala vodilo PCI Express x1, kasneje pa pridejo na vrsto zmogljivejše različice z več vzporednimi potmi in s tem večjo hitrostjo prenosa. Proizvajalci bodo lahko v računalnike vgrajevali poljubno število ležišč za kartice ExpressCard, čeprav bomo večinoma srečevali predvsem eno ali dve.

Na dobri poti je tudi podpora za nov standard, saj je Microsoft podporo za NewCard že vgradil v sisteme Windows 2000 in Windows XP, žal pa to ne bo mogoče z okolji Windows 98, Windows ME in starejšimi različicami. Prvi izdelki Express Card bodo po sedanjih načrtih na voljo v drugi polovici leta 2004, sprva v prenosnih računalnikih.

http://www.expresscard.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji