Objavljeno: 24.9.2010

Facebook je stal

Facebook je doživel največji izpad v zadnjih štirih letih, kar je posledica napake v rutini za preverjanje napak. Zaradi tehnične napake so uporabniki ostali brez dostopa kar dve uri in pol, nakar so sistemski inženirji pri Facebooku uspeli nekako zagnati rezervno kopijo sistema.

Iz skopega sporočila za javnost je moč zvedeti, da se je napaka zgodila po tem, ko je avtomatiziran sistem poškodovane podatke skušal nadomestiti zopet s poškodovanimi podatki in se je pri tem dobesedno "zaciklal". Rezultat je bilo na sto tisoče poizvedb, ki so popolnoma ohromile gručo strežnikov, na katerih dela Facebook.

Primer je zanimiv, ker razkriva, da so tudi največji svetovni servisi, kamor brez dvomi sodi tudi vodilno družabno omrežje, še kako ranljivi na napake, kljub številnim mehanizmom, ki jih nenehno dograjujejo, da do tega ne bi prišlo. Zadeva je še toliko hujša, ker so z vklopom nadomestne rešitve morali izklopiti avtomatiziran sistem za izdelavo varnostnih kopij, kar pomeni, da Facebook ta hip deluje v bolj ranljivem okolju, kot še pred nekaj dnevi. Poleg tega inženirjem ta hip še ni povsem jasno, kako bodo vzpostavili prvotno stanje, brez da bi pri tem uporabnikom zopet prekinili dostop do storitve.

http://www.facebook.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji