Objavljeno: 28.5.2012

Facebookova mobilna presenečenja

Facebook se je podal v pravo ofenzivo na področju storitev za mobilne naprave. To je področje, kjer družba nekoliko šepa za tekmeci, zdaj pa želijo to hitro spremeniti. Morda je delno v ozadju tudi poizkus, da bi s temi novostmi odvrnili pozornost javnosti nad ne preveč uspešno prvo kotacijo na borzi.

Prva novost je program Facebook Camera, ki omogoča na mobilnih napravah zajem, obdelavo in seveda objavo fotografij v družabnem omrežju. Fotografije lahko obrezujemo in jih polepšamo s filtri, ki najbrž izhajajo iz programa Instagram, kupljenega pred kakim mesecem za bajno vsoto 1 milijarde dolarjev. Objava na spletu je zelo preprosta, saj izberemo eno ali več fotografij, ki jih lahko vmes tudi opremimo s komentarji in z enim klikom prenesemo na svojo časovno os.

Še več, program omogoča tudi ogled fotografij oseb, s katerimi smo povezani. Pregledujemo jih lahko po albumih, pišemo komentarje in prenesemo v albume na mobilnih napravah. Program na začetku deluje le na mobilnih napravah Apple iPhone, iPad in iPod Touch, ne dvomimo pa, da bo Facebook program kmalu ponudil tudi na drugih platformah.

Toda program Camera je šele začetek. Po pisanju različnih spletnih virov naj bi se velikan iz Kalifornije pogovarjal o možnosti prevzema spletnega brskalnika Opera. S tem bi odgovorili na dogajanje pri konkurenci, ki vse bolj povezuje brskalnik z lastnimi spletnimi storitvami (denimo Google Chrome in Google+).

V isti luči gre razumeti zopet obujene govorice (vir: New York Times), da Facebook vnovič vneto razmišljaj o izdelavi lastnega mobilnega telefona. Mark Zuckerberg je menda zaskrbljen nad tem, da bi Facebook ob mogočnih tekmecih ostal zgolj "app" na mobilnem telefonu, zato razmišlja o lastni platformi. Potrditev tega scenarija je morda tudi v dejstvu, da je Facebook v zadnjem času zaposlil kar nekaj bivših inženirjev družbe Apple, ki so v preteklosti delali na projektih iPhone in iPad.

https://www.facebook.com/mobile/camera

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji