Objavljeno: 22.7.2010

FBI in slovenska policija razkrili hackersko združbo

Vse kaže, da lovke ene največjih hackerskih združb na svetu segajo tudi v Sloveniji. Na policiji so namreč potrdili, da so opravili obsežno akcijo, v kateri so zasegli veliko količino računalniške opreme in opravili več hišnih preiskav, neuradno pa naj bi iskali dokaze proti avtorjem enega najbolj razširjenih virusov na svetu. Dogodek je v javnosti spodbudil veliko zanimanja, saj so v akciji menda sodelovali tudi predstavniki ameriške zvezne policije FBI, ki so slovenske kolege prosili za pomoč.

Neuradno naj bi bili vpleteni trije mladi Mariborčani, nekdanji študenti fakultete za računalništvo, ki naj bi razvili in kasneje sodelovali pri širjenju enega najbolj nevarnih računalniških virusov doslej, ki so ga doslej pripisovali španskemu podtalnemu združenju Mariposa (metulj). S programom naj bi okužili okoli 13 milijonov računalnikov, večinoma zato, da so dobili nadzor nad njimi in na ta način kradli podatke, kot so gesla za dostop do bančnih računov in podatke o karticah. Pri Slovenskih novicah, ki so prve poročale o primeru, trdijo, da so bili avtorji za svoje početje tudi dobro plačani.

Španska policija je v začetku leta člane Maripose v Španiji aretirala, zdaj pa so kot kaže prišli do novih spoznanj, ki so pripeljala v Slovenijo. To ni edini primer odmevnih poizkusov vdorov ali pisanja zlonamernih programov s strani slovenskih programerjev, je pa kot kaže eden najbolj odmevnih zaradi razsežnosti virusa. Seveda bo treba za natančnejše podrobnosti potrebno počakati na prve rezultate preiskave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji