Objavljeno: 16.7.2024 05:00

FBI se muči z odklepom telefona Trumpovega atentatorja

Strelca na nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je Tajna služba takoj po neuspelem atentatu ubila, a preiskava se nadaljuje. Ker motiv za njegovo dejanje še ni znan, skušajo nove informacije pridobiti tudi s strelčevega mobilnega telefona. To pa v teh časih šifriranja in zaklepanja ni več trivialno opravilo.

V izjavi za javnost je Zvezni preiskovalni urad (FBI) sporočil, da so zasegli mobilni telefon storilca. Agentje za zdaj niso bili uspešni pri dostopu do vsebine telefona, zato so ga poslali v forenzično službo na sedež Urada v Quantico v Virginiji.

FBI za zdaj ni razkril, katero znamko telefona je strelec uporabljal. Dostop do podatkov v šifriranih telefonih je izjemno težaven, največ uspeha pa imajo organi pregona, če je vsebina shranjena tudi v oblačnih shrambah, ki niso ekskluzivno šifrirane. Applovi telefoni so praktično nezlomljivi, tudi novejši Androidi pa imajo lahko vključeno močno šifriranje.

Pred skoraj desetletjem je časopisne vrstice polnila zgodba o dostopu do iPhona, ki ga je FBI zasegel strelcu v San Bernardinu, a mu Apple ni omogočil dostopa. Kasneje je FBI uspel v telefon dobesedno vdreti, pri čemer mu je pomagal zunanji strokovnjak, ki je izrabil ranljivost v iOS.

FBI

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji