Objavljeno: 7.11.2002

Finančna industrija za standardizacijo neposrednega sporočanja

V zadnjem letu neposredno sporočanje postaja vse bolj popularno, kljub temu pa ponudniki storitev, predvsem AOL s programi AIM in ICQ, Microsoft z MSN Messengjem in Yahoo! z Yahoo! Messengerjem, držijo svoje sisteme povsem zaprte. To pomeni, da uporabnik denimo Yahoo!-jevega Messengerja ne more neposredno izmenjevati sporočil z uporabnikom ICQ-ja ali MSN Messengerja. Čeprav uporabniki in razna združenja pritiskajo na ta podjetja, da poenotijo standarde, se to doslej ni zgodilo, saj vsa tri podjetja pravijo, da s tem ščitijo svoje uporabnike.

Kljub temu kaže, da bo prišlo do sprememb na tem področju, saj so se za standardizacijo resno zavzela finančna podjetja in ustanovila Združenje finančnih storitev za neposredno sporočanje (FIMA - Financial Services Instant Messasging Association). Med ustanovitelji so prominentna imena Wall Streeta kot so Deutsche Bank, J.P. Morgan Chase, Merrill Lynch in Credit Suisse First Boston.

Finančna podjetja vidijo v neposrednem sporočanju možnost preprostega in zelo uporabnega komuniciranja znotraj podjetij ter s strankami. Takšna storitev bi lahko seveda bila tudi plačljiva, še posebej, če bi tako bila zagotovljena varnost podatkov in preverjanje uporabnika. Vseeno pa FIMA ne predlaga lastnih standardov, temveč se trudi predvsem prepričati ponudnike neposrednega sporočanja naj sprejmejo standarde, ki so jih razvili v združenju Internet Engineering Task Force (IETF).

Čeprav nekatera orodja, kot je denimo Trillian, omogočajo povezovanje med različnimi ponudniki neposrednega sporočanja, pa finančna industrija (in tudi večina uporabnikov) želi tudi zagotovila o zanesljivem in varnem delovanju sistemov za neposredno sporočanje. Po raziskavah podjetja Nielsen/NetRaitings naj bi zgolj poleti kar 12,7 milijona poslovnežev na delovnih mestih že uporabljalo neposredno sporočanje, po večini za zasebne namene.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji