Objavljeno: 23.3.2011

Firefox 4 dokončan

Po 12-ih javnih razvojnih različicah je izšla dokončna različica spletnega brskalnika Mozilla Firefox 4.0. S sabo prinaša velike spremembe glede na dosedanjo tretjo generacijo brskalnika, kot so izdatno spremenjen uporabniški vmesnik, hitrejše delovanje, podpora za standard HTML5 in druge nove tehnologije, zmogljiv podsistem za sinhronizacijo podatkov, možnost združevanja zavihkov v skupine in nameščanje dodatkov brez potrebe po ponovnem zagonu brskalnika.

Novi Firefox je odvisno od funkcije 2- do 6-krat hitrejši od predhodnika, premore pa tudi številen izboljšave za večjo varnost in stabilnost delovanja, med drugim orodje za zagotavljanje zasebnosti brskanja po internetu. Številne nove funkcije so namenjene tudi razvijalcem spletnih strani in dodatkov z brskalnik.

Kljub vsem izboljšavam pa Firefox 4.0 prihaja v končni različic na trg, ki je precej drugačen od tistega pred tremi leti, ko je izšla različica 3.0 in čez noč postavila rekord v prenosu programa v 24-urah (8 milijonov primerkov). Danes se Mozilla sicer lahko pohvali z okoli 400 milijoni uporabnikov, vendar se sooča z naraščajočo konkurenco v obliki brskalnika Google Chrome. Pred tednom dni je novo (deveto) različico Internet Explorerja predstavil tudi Microsoft, Opera pa dopolnjuje sliko z različico 11.10. Mozilla zato računa, da bodo nov trg dobili zlasti na mobilnih napravah, saj bo Firefox 4 kmalu izšel tudi v različici za operacijske sisteme Google Android in Maemo.

http://www.mozilla.com/firefox

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji