Objavljeno: 15.8.2011

Firefox 6.0 je nared

Mozilla je nekaj dni pred uradno objavo dala na voljo končno kodo nove različice spletnega brskalnika Firefox 6.0. Kot je zdaj že znano, si Mozilla po novem prizadeva pripravljati pogostejše objave novih različic (petico so objavili konec junija), kar počne tudi glavni tekmec, Google z brskalnikom Chrome.

Firefox 6.0 zato prinaša le peščico novosti, ki so v glavnem "pod pokrovom" in ne kozmetične narave. Navzven so novost predvsem drobne izboljšave, kot je na primer poudarek domenskega imena v naslovni vrstici, s čimer uporabnik hitreje zazna, da se nahaja na ustrezni spletni strani (ukrep proti stranem, ki se pretvarjajo, da so nekaj drugega). Avtorji navajajo, da je večina novosti povezana s hitrejšim delovanjem, zlasti zagonom brskalnika. Več novosti, tudi kozmetičnih, naj bi vsebovala mobilna različica Firefoxa, zlasti za Googlov Android "Gingerbread".

Mozilla je sicer v zadnjem času ustvarila kar precej polemik in nezadovoljstva z najavo, da bodo s hitrejšimi objavami novih različic hitreje tudi ukinjali podporo za starejše. To pa je ravno nasprotno od tega, kar želijo velika podjetja, ki imajo dolge cikle in s tem povezane stroške za nadgradnje in testiranje novih različic. Mozilla je po tem nekoliko popustila in obljubila, da bo odločitev o podpori predlagal poseben komite, kjer bodo tudi predstavniki uporabnikov. Res pa je, da trenutne statistike kažejo, da se uporabniki hitreje prilagodijo novim razmeram, kot bi si mislili. Sredi avgusta je tako že 48% uporabnikov na različici 5 in le okoli 11% na različici 4.

ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/6.0/win32/en-US/

ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/6.0/mac/en-US/

ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/6.0/linux-i686/en-US/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji