Objavljeno: 5.4.2006

Flex 2.0

Macromedijini laboratoriji, zdaj del podjetja Adobe, so obelodanili drugo preizkusno različico razvojnega orodja Flex 2.0, ki omogoča izgradnjo internetnih programov z bogatim uporabniškim vmesnikom (RIA - Rich Internet Applications). Flex namreč izkorišča zmožnosti predvajalnika Flash Player -- bolj natančno njegove različice 8.5 --, ki je eden najbolj razširjenih dodatkov za spletne brskalnike, v posebnih različicah pa je na voljo tudi v čedalje večjem številu prenosnih naprav, še posebej v sodobnih telefonih.

Flex 2.0 ponuja razvojno okolje FlexBuilder, zgrajeno nad odprtokodno podlago Eclipse. Programiranje je omogočeno v actionscriptu, ki je izpeljanka standarda ECMAScript, na katerem temelji tudi priljubljeni programski jezik za spletne brskalnike - javascript. ActionScript Flexa je že tretji rod tega jezika in ponuja znatne izboljšave, predvsem bogato predmetno knjižnico. Ta med drugim vključuje tudi podatkovne storive (Data Service, prej znane pod imenom Flex Enterprise Services), s katerimi lahko hitro izgradimo celo poslovne programe z oporo na podatkovne strežnike v ozadju. Flex prinaša tudi posebno narečje XML, MXML, s katerim lahko hitro, opisno oblikujemo uporabniške vmesnike programa, brez potrebe po programiranju.

Sodobno razvojno orodje za splet seveda ne more mimo Ajaxa, čigar podpora je s Flexom 2.0 ravno tako zagotovljena. Še več, Flex ponuja pripomočke za hitro povezovanje virov, dostopnih skozi X(HT)ML s programom na strani odjemalca, vsa komunikacija pa poteka za uporabnika nevidno, v ozadju. Primer tovrstnega sodelovanja programa z bogatim vmesnikom in "klasične" spletne strani lahko vidimo na sveže predstavljenih straneh Google Finance (http://finance.google.com) in njihovih interaktivnih grafikonih.

Macromedia oz. Adobe je poskrbel tudi za bogato promocijo novega razvojnega okolja. Na spletišču Flexa lahko najdemo izčrpno dokumentacijo in številne video posnetke demonstracij ključnih prvin ogrodja. Za razivjalce iz Severne Amerike je na voljo celo tekmovanje z bogatimi nagradami, na katerega se je moč prijaviti do 1. maja. Za nas seveda zanimivo le, če imamo znanca ali sorodnika iz tistih krajev, ki lahko vloži prijavo namesto nas (in nam, upamo, tudi izroči osvojeno nagrado :-).

http://labs.macromedia.com/flexproductline/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji