Objavljeno: 11.3.2002

Fotogenične novosti sejma PMA 2002

Sejem PMA, ki se je odvijal v Orlandu na Floridi, je postregel s zanimivimi novostmi s področja digitalne fotografije. Med bolj zanimivimi proizvajalci je bil vsekakor Canon, ki nadaljuje s predstavitvijo novih profesionalnih digitalnih fotoaparatov. Po tem, ko so pred kratkim predstavili EOS 1D, so sedaj predstavili še EOS D60, zelo zmogljiv zrcalno-refleksiven fotoaparat z zamenljivimi objektivi. Opremljen je s tipalom CMOS, ki zmore zajeti kar 6,3 milijona pik (ločljivost 3072x2048) preko 12-bitnega analogno digitalnega pretvornika. Novinec ima kar nekaj zanimivih lastnosti, kot so hkratno shranjevanje slik tako v RAW, kot tudi JPEG zapisu (tako da lahko eno recimo nemudoma pošljemo po elektronski pošti, še vedno pa imamo shranjeno visokokakovosten posnetek), tritočkovno samodejno ostrenje, ki deluje zelo natančno tudi v slabših svetlobnih razmerah (je tri krat bolj občutljiv kot samodejno ostrenje pri modelu D30). Izboljšana obdelava signalov naj bi omogočala osvetljevanja do 30 sekund brez uporabe dodatnih algoritmov za odpravljanje šuma. Na policah izbranih trgovin, se bo novi Canon znašel v aprilu za ceno 3000 dolarjev.

Pri Canonu so predstavili še nekaj zanimivih novosti. Tako so trgu ponudili svoj priljubljeni model Powershot G2 tudi v črni barvi. Razlog naj bi bil menda v tem, da profesionalci sicer cenijo kakovost tega digitalnega fotoaparat s štirimi milijoni pik, bi ga pa rajši videli v >>resni<< barvi. Družina Powershot se je razširila tudi z nekaj novimi vstopnimi modeli, ki pri Canonu nosijo oznako A. A30, A40 in A100 naj bi bili namenjeni predvsem manj zahtevnim kupcem. A30 in A40 se razlikujeta po ločljivost tipala CCD (1,2 oziroma 2 milijona pik), sicer pa imata oba tri-kratno optično povečavo, razpon časa osvetljevanja med 1/1500 do 15 sekund, nastavljivo občutljivostjo ISO od 50 do 400 ASA in možnost snemanja kratkih video posnetkov. Podobno zmogljiv je A100, ki ima tipalo CCD ločljivosti 1,2 milijona pik in objektiv s fiksno goriščno razdaljo in samodejnim ostrenjem. Za vse tri novince so na voljo tudi posebna ohišja, ki omogočajo tudi podvodno fotografiranje.

Profesionalna novost prihaja tudi iz Nikona. D100 je digitalni zrcalno-refleksiven fotoaparat, ki temelji na priljubljenem analognem modelu F80, zaradi česar je združljiv z vsemi vrstami objektivov AF Nikkor (ki jih je več kot štirideset). Njegovo tipalo CCD ima ločljivost 6 milijona pik z razponom občutljivosti ISO od 200 do 1600 ASA, podatki iz njega se v digitalno obliko pretvarjajo 12 bitno. Poleg tega ima D100 pettočkovno samodejno ostrenje s pomožno osvetlitvijo, izboljšano samodejno določanje beline, trodimeznionalno merjenje svetlobe, slike pa je mogoče shraniti tudi v posebnem Nikonovem >>surovem<< formatu NEF. Cena fotoaparat še ni določena, vendar naj bi bila po zagotovilih proizvajalca >>zanimiva<<, vsekakor cenejša od tiste pri modelih D1X in D1H.

Novost pa so pri Nikonu predstavili tudi v nekoliko cenejšem razredu. Serijo Coolpix so dopolnili z modelom 2500, ki vzbuja pozornost že zaradi zelo svojevrstne oblike. Objektiv aparata namreč ob uporabi zavrtimo podobno kot pri modelu Coolpix 995, le da ga obdaja okvir ohišja. Sicer gre za povprečno zmogljiv fotoaparat s tipalom CCD ločljivosti 2 milijona pik in objektivom s trikratno optično povečavo (enaka klasični goriščni razdalji med 37 in 111 milimetrov), ki je povprečno hiter (svetlobna jakost 2,7 - 4,8). Slike se shranjujejo na karitce tipa Compact Flash.

Dve novosti prihajata iz Konice. Modela Revio KD-400Z (tipalo s 4 milijoni pikami) in KD-310Z (tipalo s 3 milijoni pikami) imata objektiv s trikratno optično povečavo (ekvivalent 39 - 117 mm). Največja posebnost obeh digitalnih fotoaparatov je prav gotovo podpora tako pomnilniškim karticam SD/MMC, kot tudi Memory Stick. S tem je Konica postal prvi proizvajalec, ki je podprl Sonyjev pomnilniški standard.

Kodak se je usmeril predvsem v izdelovanje cenovno dostopnih digitalnih fotoaparatov, ki so enostavni za uporabo a vseeno omogočajo dovolj kakovostno fotografiranje za manj zahtevne uporabnike. Svojo ponudbo so razširili z modelom DX4900 Zoom, ki ima tipalo CCD ločljivosti 4 milijona pik ter dvakratno optično povečavo, poleg te ponuja še dodatno trikratno digitalno povečavo. DX4900 stane 400 dolarjev. Pri Kodaku napovedujejo tudi, da bodo v začetku prihodnjega leta predstavili hibridni fotoaparat, ki bo deloval tako kot digitalni fotoaparat, kot tudi analogni fotoaparat s filmom APS.

Sony je vzbujal pozornost z novima predstavnikoma družine Mavica, ki je znana zaradi svojevrstnih nosilcev za shranjevanje slik, kot so diskete in majhne plošče CD. Slednje uporabljata tudi modela MVC-CD250 (2 milijona pik) in MVC-CD400 (4 milijona pik). Oba modela imata objektiv s tirkratno optično povečavo, pri čemer je objektiv močnejšega modela hitrejši (svetlobna jakost 2), poleg tega pa ima MVC-CD400 še nekaj dodatnih tehničnih izboljšav, kot so hologramsko lasersko ostrenje, ki ga poznamo iz Sonyjevega modela DSC-707. Cena MC-250 je 600 dolarjev, MVC-CD400 pa 900, na voljo pa bosta v maju. Izboljšav je bila deležna tudi serija Cybershot (ta nosi oznako DSC). DSC-P31, DSC-P51 in DSC-P71. Pri novincih so se namesto večanja ločljivosti in nižanja cene usmerili predvsem na dodatne tehnične izboljšave, ki povečajo kakovost posnetkov. Tako so izboljšali predvsem natančnost samodejnega ostrenja in merjenja svetlobe, dodali rešitve za zmanjšanje šuma pri daljših časih odpiranja zaslonke in podobno. DSC-P31 in DSC-P51 (2 milijona pik) bosta stala 220 oziroma 300 dolarjev, P-71 pa 400.

Med proizvajalce digitalnih fotoaparatov se vrača tudi nemški proizvajalec Leica, ki se je na tem trgu pred časom že preizkusila, a precej neuspešno. Več pričakujejo od modela Digilux 1, digitalnega fotoaparata s tipalom ločljivosti 4 milijoni pik, objektivom s spremenljivo goriščno razdaljo enako 33 do 100 mm v 35 mm fotografiji (torej tri-kratno optično povečavo), ki je zelo hiter (svetlobna jakost objektiva je med 2 in 2,5), razvit pa je bil prav za štirimilijonsko tipalo, kar naj bi zagotavljalo optimalno kakovost. Fotografije shranjuje na pomnilniške kartice SD/MMC (priložena je kartica velikosti 64 MB). Omogoča tudi hitro zaporedno snemanje (do štiri slike na sekundo), slike pa lahko gledamo na 2,5 palčnem zaslonu LCD, ki ima prevleko za zmanjšanje odboja svetlobe iz zunanjih virov. Fotoaparat ponuja izbiro med popolnoma samodejnim nastavljanjem ali ročni nadzor. Na tržišče pride Leicin novinec v maju.

Kyocera je še najbolj uspešna pri razvoju žepnih modelov digitalnih fotoaparatov. Tako so predstavili nekoliko izboljšan model Finecam S3 (3 milijona pik), ki so mu dodali končnico x, predstavili pa so tudi model s tipalom CCD ločljivosti 4 milijona pik, to je model Finecam S4. Glede na predhodne modele so povečali razpon obektiva, ki ima sedaj trikratno optično povečavo (prej dvokratna) in bliskavico, ki se po potrebi odpre na vrhu ohišja (prej je bila vgrajena v samo ohišje). Cena fotoapartov naj bi bila 660 oziroma 740 dolarjev.

Zanimanja pa niso vzbujali le novi modeli fotoaparatov, pač pa tudi nekatere izboljšave tehnologije, ki so bile prikazane. Še posebej je izstopajoč je bilo novo tipalo vrste CMOS, ki so ga razvili pri podjetju Foveon. X3, kot so ga poimenovali pomeni revolucionarno novost, saj zmore vsak na svetlobo občutljiv element zajeti celotno barvno informacijo in ne tako kot pri dosedanjih tipalih CCD ali CMOS, ko vsak element zajema le informacijo o intenziteti ene od osnovnih barv (rdeča, zelena in modra), končna podoba pa se sestavi s pomočjo posebne vrste barvne interpolacije. X3 to uspeva doseči s pomočjo posebne troslojne silikonske prevleke (vsaka za eno od osnovnih barv), ki ima različno prepustnost za različne barve. Prvi sloj tako zaznava le modri del barvne informacije, drugi zeleni in tretji rdeči. Pri uporabi klasične tehnologije CCD so to pomanjkljivost poskušali odpravljati z uporabo treh tipal CCD, čeprav to precej poveča zapletenost in ceno izdelka. Novost seveda omogoča mnogo bolj ostre in barvno točne slike, kot dosedanja tehnologija CCD, ki je vsako piko sestavljala v bistvu z uporabo informacije vseh sosednjih pik, poleg tega pa je tudi manj občutljiva za nepravilnosti. Prvo tipalo, ki je že v prodaji, nosi oznako F7-35X3-A25B in ima ločljivost 3,53 milijona pik, velikost tipala pa je 4/3 palca. Drugo z oznako F10-14X3-D08A ima ločljivost 1,38 milijona pik in velikost ˝ palca, na voljo pa bo v drugi polovici leta. Prvi digitalni fotoaparat, ki uporablja novo tipalo je prav na sejmu PMA predstavilo podjetje Sigma z modelom SD9 D-SLR, katerega cena je okoli 3000 dolarjev, za novo tehnologijo pa se baje zanimajo tudi že pri Kodaku.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji